Jump to content

A naptej, amit meg kell enni

2020. 05. 20. 15:00

A legújabb amerikai UV-védő termék szakít a hagyományokkal, és krém helyett tabletta formájában fejti ki hatását. Tehát, nincs több ragacsos testösszekenés, gusztustalanul habzó víz, csak tökéletes barnaság, és maximális bőrvédelem. De nem túl szép ez ahhoz, hogy igaz legyen?

Amerikában már elérhető a legújabb fényvédő, amit meg kell enni, ahelyett, hogy bőrünkre kennénk. A Heliocare és a másik hasonló termék, a Sunsafe Rx néven futó tabletták teljesen új alternatíváját nyújtja az UV elleni védelemnek, bár azért felvet néhány kérdést.

Leégés nélkül, egy szem tablettával?

Az új „naptejek” (amelyek egyébként a táplálékkiegészítő besorolást kapták) forgalomba helyezését még jóvá kell hagynia az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának, de egyelőre pozitív bírálatokat kapott. A termék, gyártói szerint „megóvja a nap káros hatásaitól". Sőt állítólag nem csak az UVB, hanem az UVA sugaraktól is megvéd.

A tablettás naptej úgy működik, hogy növeli a bőrt védő antioxidánsok működését, amelyek ezáltal teljes fokozatra kapcsolnak, és segítenek csökkenteni a szabadgyökök által okozott károsodást a bőrsejteken, amelyeket a napsugárzás okoz. A termék fő alkotóeleme a Polypodium leucotomos kivonat, amely az Amerikai Egyesült Államokban megtalálható páfrány, amit antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságaikról ismerhetünk.

Noha a Heliocare fényvédő azért kevéssé tűnik szuperszónikusnak. A gyártó azt nyilakozta róla, hogy  nem "fényvédő, hanem megfelelő napfény elleni védelem mellett lehet csak használni", a Sunsafe Rx gyártói ezzel szemben olyan védelmet nyújtanak a káros sugarak ellen, amihez nem kell bekenni a testet, csak elég bevenni a tabletták. Utóbbi forgalmazói hozzátették, hogy "megvédi az egész testet, miközben nem nyújt kellemetlen érzetet, mint a hagyományos napozó krémek”. A Sunsafe Rx azt is állítja, hogy termékének hatékonysága rendszeres használat mellett nő.

Szakértő kontra PR menedzser

A szakértők azonban más véleményen vannak. "Nincsenek tudományos bizonyítékaink az ehető fényvédő termékek hatékonyságára" - magyarázza Dr. Anjali Mahto, a Dermatolog Consultant és a British Skin Foundation szóvivője a Dailymailnek. "Az egészséges napozást kell ösztönözni: a megfelelő faktorszámú naptej használatát, és a körültekintő napozást, a kalap- és napszemüvegek használatát. Ezek a módszerek sokkal biztonságosabbak és megbízhatóbbak a bőrrák elleni védelemben”- zárta a szakértő.

A fényvédők egyébként már elérhetőek az Amazonon. De, hogy valóban képes-e egy tabletta kiváltani a naptejek okozta hatást, az nemsokára kiderül a gyakorlatban is.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)