Jump to content

Varázsatos agút a tenger közepén

2020. 08. 17. 16:00

Ki mondta, hogy gátat lehet szabni a közlekedésnek, és az áhított úti célt lehetetlen elérni? A norvégok ismét bebizonyították, hogy a lehetetlen nem létezik.

Norvégia hosszú partvonalát több mint 1100 fjord tagolja;a szárazföldre hosszan benyúló, mélyvizű öblök miatt itt két pont között korántsem az egyenes a legrövidebb. Mind közül a legnagyobb a Sogne-fjord, 900 méter széles és 1200 méter mély, ennek két partját szeretnék most összekötni a norvég mérnökök.

Mivel a nehéz terepviszonyok és a kegyetlen időjárás miatt egy hagyományos híd, tengerfenéken, vagy az alatt futó alagút nem jöhet szóba, újszerű, ambiciózus tervet szőttek - írta 2016-ban a hirado.hu.

Egy vízben úszó dupla alagutat álmodtak a Sogne-fjordba, ami a felszín alatt 20-30 méter mélyen vezetné át a forgalmat a partok között. Az óriási csöveket a felszínen úszó pilonok tartanák a helyükön. Ez a mélység már elég ahhoz, hogy nagyobb turistahajók, sőt katonai naszádok is átmenjenek felette.

A norvég kormány 25 milliárd dollárt különített el a projektre. Ha a Sogne-fjordban sikert aratnak, a technológiát az ország más pontjain is alkalmazni fogják. Így fog kinézni.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)