Jump to content

Hagyományörző esküvői ruhák a világ körül I.rész

2020. 08. 31. 09:00

A nyugati kultúra menyasszonyai fehér ruhában, fátyollal az arcuk előtt állnak az oltár elé, de például Indiában ez elképzelhetetlen volna, míg a Kazahsztánban a gyerekkor óta arra az egyetlen napra készülnek.

Nézz túl a nyugat határain, mert a fehér esküvői ruhán túl is létezik más, sőt bizonyos kultúrák lepipálják a hagyományos fehéret. Ahány ország annyi szokás, és annyi kulturális hagyaték. Néhol a mennyasszonyok tetőtől színesbe borulnak, kezüket és arcukat is kifestik a jeles napra, sőt nem is olyan messze tőlünk a kislányokat gyermekkoroktól kezdve az esküvő napjára készítik.

India

Indiában a fehér esküvői ruhát hírből sem ismerik, mert a távol keleti tradíció ott a piros vagy rózsaszínű ruhát követeli meg. A ruhán túl még egy ismertető jele van a házasságnak, ami főként az északi területeken terjedt el: a homlok közepén elhelyezkedő piros pont. A pötty itt a házasságot jelöli.

Nigéria

Nigériában közel 250 etnikai csoport él és 500 nyelvváltozat ismert. Így nem is meglepő, hogy a házassági szokások kultúránként és etnikumonként eltérőek. Habár a nigériai menyasszonyok gyakran viselnek színes esküvői ruhát és fátylat, amit „Gele”-nek neveznek

Ukrán-Kárpátok

Az Ukrán-Kárpátok a Kárpátok hegységrendszeren belül az Északkeleti-Kárpátok külső vonulatának tagja, az Erdős-Kárpátok ukrajnai részének neve. A Kárpátok hegyvonulatainál élő népcsoport a huculok színes ruhában esküsznek, esküvői tradícióik hasonlóak a mieinkhez.

Ghána

Nyugat-Afrika csücskében vidám esküvői ruhát öltenek a szerelmesek. Színekben gazdag, laza, mégis elegáns és hagyománytisztelő összeállításban állnak az oltár elé, és mondják ki a boldogító igen. A ruhák különlegessége, hogy minden család saját mintázatot készít.

Kazahsztán

A kazahoknál a menyasszony fátylat és fejdíszt visel, amit "Saukele"-nek neveznek. A "Saukele"-t már az előtt elkezdik készíteni, hogy a lány férjhez menne. Többnyire már gyermekkortól. 

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)