Jump to content

Peking alatt élő komplett kolóniák, és az élet a föld alatt

2020. 10. 28. 10:00

A helyszín nem más, mint Kína, pontosabban Peking, a második legnagyobb város az országban, ahol emberek százezrei élnek a föld alatt, hátrahagyott szovjet atombunkerekben. Nagy álmokkal érkeztek, és most a felszín alatt pár négyzetméteren élnek, méghozzá legálisan.

A Rat Tribe (nagyjából magyarul: patkány törzs) néven elhíresült, közel 20.000 a ’69-es Szovjet támadás esetére létesült atombunkert, ma a kormány bérbe adja, rákényszerülő migránsoknak.

A föld alatt közel 1.000.000 ember él (!), legtöbbjük vidéki migráns, aki a városba jött megvalósítani dédelgetett álmát, és még ezek után sem adta fel.

Miért kényszerültek mégis a város alá, a motivációval és tenni akarással érkezők? Mert Peking egész egyszerűen megfizethetetlenül drága, egy olyan embernek, aki a szegénységből kiszakadva próbálna ott szerencsét. A lakásbérleti díjak toronymagasak, így nem marad más választás (ha nem mennek vissza), csak a földalatti bunkerlakások valamelyike.

Ezek a lyukak alig 5 négyzetméteresek, havi bérleti díjuk 300 yuan (48$, ez kb. 13.161 ft). A kormány a 90-es évek óta profitál, a kényszerlakásokból. A télen átfagyott, nyáron felforrósodott bunkerlakások olyanoknak adnak otthon, akik a megélhetés könnyítését látják az földalatti életmódban. Sokuknak ez az egyetlen lehetőség az életre. De milyen élet ez?

Az alábbi videóban megismerkedhetünk néhány lakóval, az álmaikkal, és a motivációjukkal, ami miatt még akkor sem adják fel, ha a dübörgő város alá kényszerülnek élni.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)