Jump to content

Erdőnyi fát képes elültetni az apró madár

2021. 03. 02. 21:54

A szajkó egy színes tollú mátyásmadár, ami nemcsak kiváló jelzője a veszélynek, de gyűjtögető életmódjának köszönhetően akár egy egész erdőre való fát képes elültetni. A szárnyas segítség pedig jól jön az erdészeknek, akik szó szerint tálcán kínálják a madaraknak a makkot. A különleges, ember és állat közötti együttműködésről a Kossuth Rádió riportere számolt be a Hajnal-táj című műsorban.

A Gödöllő környéki erdőkben a mostani klímára túlérzékeny fenyveseket a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai igyekeznek az ellenállóbb tölgyekkel kiváltani – ebben pedig egy erdei madár, a szajkó nyújt nekik segítséget.

„A szajkó egy eléggé változatos táplálkozású madárfaj, ami habár tud károkat okozni, bizonyos szempontból mégis az erdész barátja. A téli időszakban makkokat gyűjt össze, ezekből különböző helyeken – például avar alatt  – raktárakat képez, amit aztán csekély értelménél fogva elfelejt. Ennek viszont mi, erdészek kifejezetten örülünk, hiszen az elrejtett termésekből természetes úton tudnak kihajtani a kis tölgycsemeték. Egy erdőnek a felújításában tehát remekül tudnak segédkezni ezek a madarak, mondhatjuk azt, hogy a természet erőire támaszkodunk” – fogalmazott Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a Kossuth Rádió érdekes riportjában..

A Gödöllői-dombság területére a napokban több tálca makkot vittek ki az erdészek, amikből aztán a szajkók kiválogatják és elültetik az ép darabokat. Persze arra is vigyázni kell, hogy a kibújó növények ne váljanak a nagyvadak, például a szarvasok prédájává, de ez a feladat már az erdészekre hárul.

„Egy kiválóan működő összmunkáról beszélhetünk, ami hazánkban kevésbé népszerű, de Németországban például előszeretettel alkalmazzák. Ezzel a módszerrel nem kell csemeteültetéssel mesterségesen beavatkoznunk, hanem a természet erőire támaszkodva tudjuk megújítani az erdőállományt” – tette hozzá Mészáros Péter a Hajnal-táj című műsorban.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)