Jump to content

Már építése közben elkezdett dőlni a pisai ferde torony

2021. 08. 09. 18:26

Olaszország egyik szimbóluma, amely évente turisták ezreit vonzza, egy mérnöki hiba eredménye. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő márvány műemléket 1990 januárjában bezárták a látogatók előtt, és biztonsági okokból 11 éven át zárva tartott. Dőlésének legnagyobb mértéke négy és fél méter volt.

A torony építése 1173-ban kezdődött a Dóm téren, azaz a Piazza dei Miracolin, a Csodák terén. Az olaszországi középkori építészet híres példája, és még három híres épület található itt: a katedrális (Pisa Cathedral Duomo di Santa Maria Assunta), San Giovanni keresztelőkápolnája és a camposanto monumentális temető.

A fehér márvány harangtorony építésének megkezdése után nem sokkal problémák merültek fel. Talán maga a helyszín lehetett a probléma kiváltó oka. A torony alatti talaj agyagból, finom homokból és a Pisa városát keretező Arno és Serchio folyókból származó kagylókból állt – írta a Discover tudományos magazin.

Mire az építők 1178-ban befejezték a második emeletet a nyolcból, a torony alapja egyenetlenül kezdett leülepedni. Ennek következtében a torony dél felé kezdett dőlni.

Nem sokkal később Pisa háborúkat vívott Genova, Lucca és Firenze ellen. A konfliktusok miatt az építkezés csaknem száz évre leállt. Az évszázados késedelem lehetővé tette, hogy a harangtorony alapja tovább ülepedjen, és megakadályozza a valószínű összeomlást.

A torony építése majdnem kétszáz évig tartott, több munkabeszüntetéssel. A torony nyolcadik emeletének munkálatai során az építők észak felé döntötték az emeletet, hogy ellensúlyozzák a torony déli irányú dőlését. Ez is kudarcnak bizonyult azonban, mivel a pluszsúly miatt a szerkezet még jobban megdőlt. Miután a torony 1370 körül elkészült, a dőlés folytatódott.

A következő hat évszázad során a torony vonzerejének szerves részévé vált a dőlés. A torony továbbra is évente 1,2 milliméterrel süllyedt, és 1990-re az összeomlás fokozott veszélye fenyegette. Az emlékmű bezárt a látogatók előtt, és a mérnökök megpróbálták stabilizálni.


(Forrás: Wikipédia)

Egy 2003-ban megjelent tanulmány szerint a pisai torony stabilizálása rendkívül nehéz feladatnak bizonyult az alapozás gyenge alapzata miatt.

Az alapzat alatti talajban bekövetkező bármilyen zavar az összeomlással fenyegetett.

Az olasz kormány nemzetközi bizottságot szervezett, amelyben művészeti, restaurációs, valamint szerkezeti és geotechnikai szakértők vettek részt, hogy segítsenek a műemlék stabilizálásában.A mérnökök végül úgy csökkentették az épület dőlésszögét, hogy 38 köbméter földet távolítottak el a megemelkedett oldal alól. Az épület ferdesége ennek eredményeként több mint egy fokkal csökkent, visszaállítva az 1838-as állapotot.

A stabilizációs munkálatokat 2001-ben sikeresen befejezték, és a torony újra 4 fokos dőlésszögű lett. Ezt követően újra megnyitották a nagyközönség előtt.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)