Jump to content

Megkezdődik Dél-Koreában a városi légi közlekedés

2021. 11. 21. 18:57

Dél-Korea rendkívül elhivatott annak érdekében, hogy 2025-re megvalósuljon az országban a kereskedelmi célú városi légi közlekedés. Csütörtökön tesztelték a városi légi mobilitási járművek vezérlésére szolgáló rendszert, amelynek köszönhetően az emberek repülő taxikkal fognak közlekedni a nagyobb repülőterek és Szöul városa között, akár csak a Vissza a jövőbe című filmben.

Dél-Korea még tavaly bejelentette, hogy 2025-re megvalósítja a repülőtaxi-szolgáltatást, és ennek érdekében csütörtökön már tesztelték is a vezérléséhez szolgáló rendszert – közölte a Reuters.

A városi légi mobilitási járművek (UAM) vezérlésére szolgáló rendszer segítségével a felhasználók közel kétharmadával csökkenthetik az utazási idejüket a nagyobb repülőterekről Szöul városáig.

 

Mivel az UAM várhatóan a polgárok által a mindennapi életben használt közlekedési eszközök egyikévé válik, elengedhetetlen, hogy az UAM-szolgáltatásokat különböző környezetekben teszteljük és kipróbáljuk” – mondta Noh Hyeong-ouk közlekedési miniszter, aki részt vett a csütörtöki bemutatón.

A szállítóeszköz különlegessége, hogy nemcsak autonóm módon képes közlekedni, de a felhasználó is irányíthatja azt. Amennyiben utasok vannak az UAM fedélzetén, a biztonság érdekében pilótának kell irányítania a járművet – közölték a közlekedési minisztérium részéről, hozzátéve, hogy ez a nagyközönség általi elfogadottságot is elősegíti.

Az Incheon nemzetközi repülőtérről Szöul központjába az utazás várhatóan 110 000 won (29 729 forint) lesz, amikor a kereskedelmi utak 2025-ben megkezdődnek, de 2035 után, amikor a piac képes lesz kinőni magát, az utazás 20 000 won (5405 forint) körüli összegre csökken.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)