Jump to content

Sopron, a leghűségesebb város megnevezéssel jelent meg emlékérem

2021. 12. 14. 14:17

Sopron, a leghűségesebb város megnevezéssel 15 ezer forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az 1921. december 14. és 16. között tartott soproni népszavazás centenáriumának emlékére - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t.

A különleges, négyzet alakú emlékpénzeket Soltra E. Tamás szobrászművész tervezte - közölték.

A sorsdöntő népszavazás emlékére kibocsátott érmék előlapján egyebek mellett Thurner Mihály polgármester prortréja jelenik meg, a portrétól jobbra, függőlegesen a polgármester neve olvasható, míg a portrét a Leghűségesebb város felirat övezi. Az előoldal jobb oldalán - szögletes keretben - a város jelképe, a Tűztorony ábrázolása látható, valamint a 15000, illetve 3000 értékjelzés és a forint felirat olvasható.

Az emlékérmék hátlapja a soproni népszavazásnak állít emléket. Négyzet alakú keretben a szavazópolgárok csoportjának ábrázolása szerepel, amelyet korabeli filmfelvétel inspirált.

A 15 ezer forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 3000 forintos névértékű színesfémváltozat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetből készült, súlya 38,5 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes kivitelben 5000 darab, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 7000 darab készíthető.

Az emlékérmék keddtől vásárolhatók meg Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában www.penzvero.hu oldalon. Mint írják, száz éve, 1921. december 14. és 15. között Sopronban és a városhoz tartozó Brennbergbányán, 16-án további nyolc szomszédos, illetve közeli községben (Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk, Sopronbánfalva) a lakosságnak népszavazással kellett döntenie arról, hogy Magyarországhoz tartozzon-e, vagy Ausztriához csatlakozzon. Ez a népszavazás befejező szakasza volt a Nyugat-Magyarország hovatartozása körül kialakult, elhúzódó viszálynak, amely az első világháborút követő területelosztás miatt alakult ki.

A Szövetségközi Tábornoki Bizottság a Sopron és környékén megtartott népszavazás eredményeként - a velencei szerződés értelmében - Sopront és a várost körülvevő nyolc községet 1922. január 1-jén visszaadta a magyar államnak. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.

A szavazással Sopron kiérdemelte a Civitas Fidelissima, a Leghűségesebb Város jelzőt. A népszavazás kezdő napját, december 14-ét a magyar kormány a Hűség napjává nyilvánította - áll a közleményben.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)