Jump to content

Színpompás tó teszi különlegessé a kínai tartományt

2022. 02. 22. 15:35

A Sanhszi tartományban található tó gyönyörű színes felületeinek köszönhetően vált népszerűvé a turisták körében. Fekete iszapjának állítólag gyógyító tulajdonságai vannak.

A Juncseng a kínai Sanhszi tartomány egyik látványossága, a tó évek óta kimagasló népszerűségnek örvend az Instagramon és más közösségi oldalakon, köszönhetően a színes felületéről készült, szemet gyönyörködtető légi felvételeknek – írja a CNN. 

Kína „Holt-tengere” tele van színes élettel, merész árnyalatokkal, és évszázadok óta része Kína mezőgazdaságának és hagyományainak.

A tó körülbelül 500 millió évvel ezelőtt, a korai kainozoikumban alakult ki, a helyi közösség pedig már 4000 éve gyűjti be innen a sót. Ez a világ harmadik legnagyobb nátrium-szulfát lelőhelye, területe 120 négyzetkilométer.

Háromféle sóstó létezik a világon: karbonátos, kloridos és szulfátos. A Holt-tenger és a Nagy-sóstó Utahban egyaránt kloridos tavak, Juncseng azonban az utolsó csoportba tartozik.

Magas sótartalmára a magyarázat az, hogy a víz nem folyik ki folyóba vagy óceánba, így a sótartalma egyre csak nő. Továbbá a tóban található ásványi anyagok kedvező hatással vannak az egészségre, így rengeteg gyógyulni vágyó érkezik ide.

Mi a helyzet azokkal a gyönyörű színekkel, amelyek annyira népszerűvé tették a tavat?

Ez mind a vízben élő állat- és növényfajoknak köszönhető. 

 

Az ausztráliai Hillier-tóhoz hasonlóan a Juncseng ad otthont a Dunaliella salina névre keresztelt mikroalgáknak. Az algafaj a NASA jelentése szerint zöldnek tűnik tengeri környezetben, de pirosra változhat, ha magas sótartalmú és fényintenzitású körülményeknek van kitéve.

A Dunaliella salina egysejtű sókedvelő zöldalga, amely elsősorban magas sótartalmú vízekben fordul elő. A szélsőségesen magas sótűrésének következtében egyes területeken egyeduralkodó és nagy tömegben képes megjelenni, szaporodni, aminek következtében a vizet zöld, sárga, illetve vörös színűre képes festeni.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)