Jump to content

Barangolj a Tisza felett! – A Kis-Tisza Ökocentrum és a vadregényes Kenyérgyári-holtág

2022. 04. 13. 08:38

Tiszalök és környéke nem az a tipikus kirándulási célpont, legalábbis egyelőre. Pedig egy igazán vadregényes, sok-sok látnivalót tartogató vidékről van szó, ami megérdemli, hogy alaposabban is bemutassuk.

Tiszalök a tökéletes bázis

Kalandozásunk bázisául érdemes Tiszalököt választani, mivel a környék legszebb természeti látnivalói könnyen megközelíthetők innen. Mindemellett a városban minden adott, ami egy kellemes pihenéshez kell: kávézók, hangulatos kis vendéglők és persze családias, otthonos szállások.

Tiszalök látnivalói

Feketeszakáll Élménypark és Strand
Bár a strandidőre még kicsit várni kell, de a 2021-ben teljeskörűen felújított élménypark 2022 tavaszán ismét megnyitja kapuit, hiszen itt nem csak fürdőzni lehet, hanem számos más családi kaland is várja az érdeklődőket. Ilyen például az országban egyedülálló 200 méter hosszú szárazföldi extrém kalandpályájuk, de lehet például kenut, vízibiciklit, kerékpárt, vagy akár bringóhintót bérelni, sőt, még tanösvény túrára is be lehet náluk nevezni.

Kis-Tisza Ökocentrum
Tiszalök egyik legérdekesebb látnivalója kétségtelenül a Kis-Tisza Ökocentrum, ahol elsőként az interaktív kiállítótermet és a kutató és megfigyelő termet érdemes felkeresni, majd a megszerzett ismeretek birtokában testközelből felfedezni a Tisza Kenyérgyári-holtágának vadregényes szakaszát.

Erre többféle lehetőséget is kínál az ökocentrum. Kialakítottak például itt egy tanösvényt, amiről még kicsit részletesebben is mesélünk majd. Emellett nagyon izgalmas túrákat szerveznek, amik nagyobb gyerekekkel már bátran teljesíthetők. A „Négy órás” túra hossza 10 kilométer és ahogy a neve is jelzi, nagyjából 4 órát vesz igénybe.

Ezalatt az idő alatt pedig a szakvezetőknek köszönhetően rengeteg érdekességnek lehetünk szem és gyakran fültanúi is. Kis szerencsével láthatunk réti sast és fekete gólyát, május és augusztus között pedig partifecske telepek is megfigyelhetők.

A Kis-Tisza Ökocentrum abban is különleges, hogy nem csak a napközbeni szórakozáshoz adnak segítséget, hiszen szerveznek éjszakai túrákat is csillaglessel „Csillag” túra néven, valamint egy speciális „Emlős” túrára is be lehet náluk nevezni, ahol éjjellátó távcsövekkel figyelhetők meg a területen élő állatok. Harmadik éjszakai programjuk egy „Éjjeli madarász” túra, ahol a madárgyűrűzés folyamatát is megismerhetik az érdeklődők.

Akik gyalogolni nem szeretnek, de szívesen ülnek bringára, azok amellett, hogy esetleg önállóan is tekernek egyet a környéken, nem fogják megbánni, ha jelentkeznek az ökocentrum által szervezett „Madarász” kerékpártúrára, mert így a kulisszákat ismerő vezetővel olyan madárleseket is felkeresnek, ahol vörösvércse vagy erdei fülesbagoly is nagy valószínűséggel megfordul, és eltekernek egy gyurgyalagoshoz és egy parti fecske telephez is. 

Ezenkívül „Ember a gáton” kerékpártúra is foglalható, ahol szintén az ártéri erdők élővilágával ismerkedhetünk a Tisza töltésén haladva. Végül még egy kihagyhatatlan kalandot ajánlunk, hiszen a Kenyérgyári-holtág legvadregényesebb részei csak csónakkal érhetők el, így mindenképpen ajánlott részt venni valamelyik csónakos vízitúrájukon is. Mind a „Hattyú” túra, mind a „Matula” túra felejthetetlen élményt fog nyújtani, ha pedig a látogatásunk éppen a tiszavirágzás idejére esik, akkor még ehhez is szerveznek csónakos kirándulásokat - írta meg a szallas.hu blogján. 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)