Jump to content

Védetté nyilvánítják a víz alatti „Grand Canyont”

2022. 06. 17. 13:51

A terület New Jersey partjai közelében, egy tenger alatti kanyonnál található, a gazdag élővilág mellett számos régi hajóroncs is itt pihen.

A Hudson-kanyon az Egyesült Államok keleti partvidékének legnagyobb víz alatti kanyonja, ahol több száz halfaj, és 17 tengeri emlős faj is él.

A mintegy 600 kilométer hosszan elnyúló kanyon 12 kilométeres széles és 3–4 kilométeres mélységbe vezet le a kontinentális lejtő oldalába vájtan. Méreteiben vetekszik a híres Grand Canyonnal. Tagolt felépítése, sokféle üledéke, a tápanyagban bővelkedő feláramlás mind kedveznek a változatos tengeri élővilágnak – írja a National Geographic. 

A Hudson-kanyont tekinthetjük a mai Hudson-folyó „kövületének” is, mivel az utolsó jégkorszakban, amikor a tengerszint a mainál 120 méterrel kisebb volt, a folyó még a kontinentális self széléig ért, itt volt a torkolata, a maitól 160 kilométerre. A kanyont a folyó által idáig szállított hordalék vájta ki, s tenger alatti lejtőcsuszamlások segítették a létrejöttét.

A kezdeményezést még 2016-ban indították el, hatására pedig hamarosan védett tengeri területté nyilváníthatják a kanyon környezetét, ezzel megakadályozva például a bányászati hasznosítását.

Emellett minden egyéb, a kanyon élővilágát és épségét esetlegesen befolyásoló környező beruházást is fokozott óvatossággal tervezhetnek majd (például egy tengeri szélerőműfarmot szeretnének építeni a közelben). A védelem mellett számos civil szervezet és tudományos intézmény is kiáll, köztük a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal is.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)