Jump to content

Szenzációs dinoszauruszleletre bukkantak egy kiszáradóban lévő folyó medrében

2022. 08. 25. 13:59

Több mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak egy kiszáradóban lévő folyó medrében Texasban, az amerikai állam dinoszauruszokról elnevezett nemzeti parkjában.

Több mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak egy kiszáradóban lévő folyó medrében Texasban, az amerikai állam dinoszauruszokról elnevezett nemzeti parkjában.

A Dinoszaurusz-völgyi Állami Park (Dinosaur Valley State Park) szerdai közleménye szerint a súlyos aszály nyomán a folyómeder szárazra került több pontján is találtak a földtörténeti őskorból, körülbelül 113 millió évvel ezelőttről származó nyomokat. Ezek közül több is a Sauroposeidonhoz tartozik, egy élőlényhez, amelynek a magassága nagyjából 18 méter lehetett, súlya pedig 44 tonna – nyilatkozott a park szóvivője a CNN televíziónak.

Ezenkívül sok lábnyomot találtak az Acrocanthosaurustól is, amelynek kifejlett példányai 4,5-5 méter magasak voltak, súlyuk pedig hét tonnát nyomott.

Az idei nyáron tapasztalt rendkívüli aszály a Texas állam középső részén, Dallas közelében található nemzeti parkon is rajta hagyta nyomait, folyója egy szakaszon teljesen kiszáradt, ami ugyanakkor lehetővé tette a felfedezést.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat (US Drought Monitos) adatai szerint múlt héten az Egyesült Államok déli részén fekvő állam területének 60 százalékát érintette az aszály két legsúlyosabb kategóriája.

A rendkívüli aszály miatt egyre több helyen bukkantak különleges leletekre a kiszáradó folyómedrekben. Spanyolországban például ősi kövek váltak láthatóvá egy víztározó alján, Olaszországban bombát találtak a szakértők a Pó medrében, Szerbiában pedig egy második világháborús hajóroncs került a felszínre – számolt be nemrég az M1 Híradója.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)