Jump to content

Soha hasonlóra nem bukkantak Ausztráliában, világszenzáció az új felfedezés

2022. 12. 09. 11:59

Százmillió éves plezioszaurusz-fosszíliára bukkantak Ausztráliában. A kutatók kiemelték, hogy a mezozoikum idején élt tengeri hüllő maradványainak a felfedezése nagy ritkaságnak számít, ugyanis ez az első alkalom, hogy Ausztráliában egy plezioszauruszok rendjébe tartozó Elasmosaurus fejét és testét egyben találták meg.

Egy ősi tengeri hüllő teljes fejét és testét fedezték fel Queenslandben, McKinlay város közelében – tájékoztat az ABC News.

Ez az első alkalom, hogy Ausztráliában egy plezioszauruszok rendjébe tartozó Elasmosaurus fejét és testét egyben találták meg.

Espen Knutsen, a queenslandi természettörténeti múzeum paleontológiai részlegének vezető kurátora elmondta, hogy a felfedezés nagyon ritka, mivel az ősi hüllőnek olyan hosszú nyaka volt, mint a zsiráfoknak. „Nagyon-nagyon ritkán találunk testet és fejet együtt. Mivel a fej olyan messze van a testtől, a nyak végén, ez az egyik első dolog, ami elválik a csontváz többi részétől” – magyarázta.

A szakértők úgy vélik, hogy az újonnan felfedezett, körülbelül hat méter hosszú példány fiatalabb, mint a múzeum gyűjteményében található plezioszaurusz-fosszíliák, az előzetes becslések szerint körülbelül százmillió éves lehet.

Őslénykutatók szerint a lelet segítheti a plezioszauruszok evolúciójának és sokféleségének megértését, pótolhatja a tudásbeli hiányosságokat.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)