Jump to content

Nem volt egyszerű, de rábukkantak: izgalmas titkokat rejtett az ősi város

2023. 02. 14. 09:06

A lelőhelyen tálak, ételmaradványok és egy hűtést szolgáló rendszer is előkerült.

Egy időszámítás előtt 2700 körülről származó fogadó maradványaira bukkantak Irakban – számol be a CNN.

A National Geographic cikke szerint a kutatók Lagas ősi városánál folytattak feltárást, amikor nagyjából 50 centiméterrel a felszín alatt megtalálták az épületet. A fogadó egy szabadtéri étkezőből valamint egy szobából állt, a lelőhelyen padok, egy sütő, élelmiszer-maradványok, valamint egy kezdetleges hűtőrendszer is előkerült.

 

 

Reed Goodman, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint először a nyitott részt fedezték fel, amelynek feltárása nem volt egyszerű.

A megtalálás után néhány hónappal, 2022 őszén ismét kilátogattak a helyszínre, és komolyabb ásatásokba kezdtek: ekkor bukkantak a méretes sütőre, a halmaradványokat őrző tálakra.

Lagas Dél-Mezopotámia egyik legősibb és legjelentősebb városa volt, a település az időszámítás előtti 5. évezredtől a 2. évezred közepéig volt lakott. A lelőhely ma nagyon fontos régészeti helyszínnek számít, a legújabb feltárássorozat 2019-ben kezdődött.

A kutatók korábban vallásos építményekre, valamint olyan struktúrákra koncentráltak, amelyek az elithez köthetőek, az újabb vizsgálatokkal viszont a város szélesebb környezetét próbálják megérteni. A fogadó megtalálása sokat elárul a korabeli középosztályról.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)