Jump to content

Filozófusok kertje, a város tetején eldugott nyugalmi zóna

2015. 05. 31. 12:30

A Citadellától nem messze található Wagner Nándor műve, a kert, melyben a világvallások képviselői találhatók, márványból megörökítve. Ha már arra jár az ember, érdemes betérni a különleges atmoszférájú területre.

A Filozófusok kertje a Gellért-hegyen közvetlenül a víztározó fölött helyezkedik el. Az itt helyet kapó szobrok Wagner Nándor, festő, szobrász ajándékai voltak Magyarország számára az 1997-es években, de felavatásukra csak 2001-ben került sor, melyet a művész sajnos már nem élt meg. Az alkotó egy kiegészítő feliratot is mellékelt a szobrok mellé, melyen ez olvasható: "Egymás jobb megértéséért".

A Japánban élő művész által megalkotott szoborcsoport tagjai: Ábrahám, Ehnaton, Jézus, Buddha, Lao-ce egy körív öt pontján, valamint Assisi Szent Ferenc, Bódhidharma, Gandhi, egy, a körhöz kapcsolódó egyenlő oldalú háromszög oldalán. Wagner Nándor szerint utóbbi három személy elérte a szellemi megvilágosodást, melyet később saját társadalmukra is kiterjesztettek.

Egyébként néhány évvel ezelőtt pont ezt a három szoboralakot lopták el 2006 telén, melyet csak 4 évre rá, 2010-ben tudtak pótolni. Mára a szoborcsoport teljes egészében, hiányosságok nélkül megtekinthető.



(A kép forrása: http://www.foto.acegem.hu/)