Jump to content

Szentendre vize: Lajos-forrás

2015. 07. 03. 12:30

Csendes környezet, nyugodt táj, az erdő nyugalma és tiszta forrásvíz. Kell ennél több indok, hogy az embert máris felkerekedjen?

Az 587 m magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajosforrás. A szentendrei szerbek nyelvén "Dobrá voda" Jóvíz néven emlegetett forrást a magyarok már a XIV.században királyunkról, Nagy Lajosról nevezték el, aki gyakran vadászgatott itt. A forrásmedencét 1908-ban építették az MTE Péntekiek Asztaltársasága, Gabrinyi Sámuel építész segítségével, s a vidéket akkoriban tulajdonló báró Podmaniczky Lajosról nevezték el.

A forrást könnyen meg lehet közelíteni a 11-es főútról balra kanyarodva, követvén a Szentlászló utat. A hegy aljától egészen a forrásig aszfaltozott út vezet, mely jól járható, akár biciklivel is. Érdemes a kora délelőtti órákban érkezni, ugyanis ilyenkor ki lehet kerülni a forrás vízét hatalmas palackokba gyűjtő embertömeget.

Ha az ember igazi finom, friss vízbe kortyolna, semmiképp se hagyja ki, plusz hétvégi túrának sem az utolsó. Akár biciklivel, akár motorral élvezetes megtenni a 30-km-es útszakaszt. A kerékpárosoknak a fővárostól egész Szentendrén át kiépített bicikli út van.

(Kép: tworowtimes.com Forrás: vakaciozzunk.hu/turautak.com)