Jump to content

Motoros Múzeum, a kétkerekűek szerelmeseinek

2015. 09. 06. 12:30

A motormúzeum valódi ereklyék tárháza, az összes ’45 után készült magyar gyártmányú vas fellehető. Az első magyar 100-as, lemezvillás motortól az utolsó, 250-es, kéthengeres P 21-esig az összes jelentős típus megtalálható a múzeumban.

A bodrogkeresztúri motormúzeum, motorosok tömkelegét vonzza évről évre, akik a nézelődés mellett, tiszteletüket teszik a letűnt korok nagy vasai előtt egy felvonulás keretein belül. A felvonulás különlegessége, hogy múzeumból kitolt darabok is beállnak a sorba.

A Magyar Motorok Múzeuma az 1945- től gyártott daraboknak állít emléket. Nem csak motorok, hanem korabeli felszerelések, sisakok, kesztyűk is megtekinthetők, egészen a ’70-es éveik menően. A múzeum motorkerékpár-állománya kb. 30 db, e mellett csónakmotorok, stabilmotorok is kiállításra kerültek. Az évek során felépült egy sátor is, mely alatt a nyári időszakban 3-4 motor áll, amelyeket a kíváncsibbak kipróbálhatnak az utasülésen ülve. 2008 tavaszán megújultak az audiovizuális berendezések is, így lehetőség nyílt archív filmfelvételek és régi motorostalálkozókon készült kisfilmek megtekintésére a múzeumban. Szintén ekkor költözött egy új gyűjtemény a kiállítótérbe: Máthé József régi órái idézik fel azt a kort, mikor a motorok tömegével gurultak ki a gyár kapuján.

A múzeum 1997-ben nyílt, és rá egy évre már megszervezte első motoros találkozóját a nyár utolsó hónapjában, ami a Magyar Motorok Randevúja elnevezéssel vált itthon ismertté, és a mai napig minden évben megrendezésre kerül. 2000 óta veterán motor és alkatrész börzék is színesítik a programajánlatot. 2005-ben egy újabb hagyomány kezdődött meg az I. Háromkerekűek Találkozójával, ami nagy sikert aratott. A 2009-es találkozó is más volt, mint az előzőek: új programok színesítették, mint például fogathajtó verseny oldalkocsis motorok és lovaskocsik között, íjászbemutató és még számtalan egyéb újdonság.

A múzeum nem mindennapi tárlattal kecsegtet, így egyszer legalább érdemes arra elgurulni, és megnézni, kipróbálni az old timer kort bőven meghaladó motorokat.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: vendegvaro.hu Forrás: vakaciozzunk.hu/mmmb.uw.hu)