Jump to content

Holi, a színek ünnepe a távoli Indiában

2016. 03. 23. 16:01

India különleges ünnepe lassan világszerte képviselteti magát, noha az igazi fesztiválhangulat, még mindig a hindu hívők, színes porokkal és virágszirmokkal borított utcáin csábít ünneplésre.

A Holi, azaz a színek ünnepe Indiából ered, és egy legenda szerint Hiranyakashyap a démonok királyának és egy Holika nevű lány lepaktálásának következményeképp jött létre.

A Holit minden évben egy nagyszabású fesztivál keretein belül ünneplik, de nem csak Indiában, hanem világszerte, csak mindenhol másként nevezik. A Holival a tavasz érkezését ünneplik meg a hinduk a világ minden táján, és a színes, izgalmas szokást át is vette az országok legjava.

Ilyenkor a város színpompás árnyalatba borul, az áruházak és az utcák sem maradnak ki a feldíszítésből. Az ünnep általában tél vége és március hónap közé esik egy nappal a telihold után, idén március 24-re. A Holi spirituális jelentéssel is bír a Phalguna Poornima, vagyis telihold éjjelén, máglyaként elégetik a tél során az otthonokban felhalmozódott gyúlékony anyagokat, jelezvén a hűvös napok elmúlását, valamint a forró nyári időszak közeledtét, és a gonosz szellemektől való megszabadulást is. A máglyaégetést követő napon mindenki festékkel, festékporral szórja és vízzel locsolja a másikat az utcákon, és otthon. A fesztivál az újjászületést jelképezi és a jó győzelmét a gonosz felett.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: .letstravelsomewhere.com)