Jump to content

Hosszabb lehetett a Selyemút, mint eddig hittük

2016. 04. 11. 12:36

Földmozgás nyitotta meg azt a sírt, ami az oda temetett ruhadarabokkal bizonyíthatja, hogy a Selyemút déli vonala az eddig ismertnél délebbre is elért.

Nepál egyik elszigetelt hegyvidéki táján, a Musztáng-régióban került elő egy nemrég feltárt sírból az a szövetdarab, ami átrajzolhatja a Selyemút eddig ismert déli vonalát.

A gyantaőrleménnyel és pirosítófűvel festett selyemszövet valamikor időszámításunk szerint 400 és 650 között készülhetett, Samdzong településen.

„Nincs jele annak, hogy a környéken készített volna selymet, a jelek szerint import áruval dolgoztak” – idézi a kutatást végző Margarita Glebát az EurekAlert!

Samdzong tehát a Selyemút része lehetett, egy apró város, de jelentős csomópont – véli a Cambridge-i egyetem archeológusa.

Ez az anyag a szakember szerint bepillantást nyújthat a régió textiliparába, mesélhet az itt használt anyagokról, festékekről és technikákról.

A selyemszövet több érdekes tárggyal együtt került elő a nepáli sírból, és azért is érdekes, mert kevés hasonló lelet ismert ebből az időszakból.

A 4 ezer méter magasan fekvő temetkezési hely száraz klímája segíthetett épségben megőrizni a textilt, noha a szerves anyagok ennyi idő alatt természetes körülmények között általában teljesen szétfoszlanak.

A sírban gyapjúszálból készült, üveggyöngyökkel díszített szövetet is találtak, továbbá egy látványos arany-ezüst maszkot, ami a halott arcát fedhette.

A maszk szélei mentén apró lyukakat fúrtak, ebből a kutató arra következtetett, hogy egy nagyobb lepelre varrhatták rá, vagyis a maszk és a textilanyagok egy díszes temetési fejdíszt vagy öltözéket alkothattak.

Samdzongban összesen tíz ősi sír feltárásán dolgoznak. Létezésükre 2009-ben derült fény, mikor egy földrengés során ledőlt a járatokat takaró sziklafal.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: .wikimedia.org Forrás: vakaciozzunk.hu/MTI)