Jump to content

Guinnes-rekordkísérlet két keréken

2016. 05. 11. 15:06

Motoros túra indult a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok erősítéséért a Hősök teréről szombaton Gbúr Ádám és Li Yude személyében, akik az egykori Selyemút vonalát járják végig, az utazás Guinnes-rekordkísérlet is egyben.

A túra célja a történelmi kereskedelmi útvonal újjáélesztése, a gazdasági és turisztikai lehetőségek feltérképezése.

Az közlemény szerint a szombati hivatalos rajton Kuo Hsziao-kuang, a Kínai Nagykövetség kulturális tanácsosa, valamint Ujvári Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína főosztályának osztályvezetője méltatta a két ország kapcsolatait, továbbá mindketten kifejezték reményüket, hogy a közös utazás tovább élénkíti azokat.

Kiemelték: a magyar kormány keleti nyitás politikája és a kínai kormány által meghirdetett "Egy övezet, egy út" stratégia komoly potenciált hordoznak a jövőre nézve.

A tájékoztatás szerint a két motoros közel három hónap alatt járja be az útvonalat, mintegy 30 ezer kilométert tesznek meg. Magyarországról indulva tíz országon át jutnak Kínába, majd a visszafelé vezető, rövidebb úton újabb öt államon keresztül érkeznek haza Budapestre.

Az utazás során számos város politikai, gazdasági és kulturális intézményeinek vezetőivel találkoznak. Az előzetes egyeztetések alapján Belgrád, Szófia, Isztambul, Tbiliszi, Baku és Teherán nagykövete is fogadja őket. Útközben ellátogatnak a délkelet-kínai Ningbo városába, ahol június 8. és 12. között rendezik a Kína-Közép-Kelet-Európa Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Expót. Az eseményen várhatóan találkozni fognak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki Magyarországot képviseli a 2014 óta évente megrendezett kiállításon.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: condenast.co.uk)