Jump to content

A szél szerelmeseinek versenye

2016. 06. 04. 09:00

Idén július 14-én, a hagyományoknak megfelelően 9 órakor startol a Kékszalag, a legismertebb magyar vitorlásverseny.

„A Kékszalag együtt képviseli a vitorlázó tradíciókat és legújabb technológiát. Egy pályán versenyeznek az idén 120 éves Kishamis és a „foil”-ok segítségével víz felett repülő, többtestű, karbonszálas hajók” – mondta dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A verseny egyik újdonsága lesz, hogy okostelefonon, a magyar fejlesztésű Kwindoo nevű alkalmazás segítségével minden hajó útja folyamatosan nyomon követhető lesz, sőt a csapatoknak üzenni is lehet rajta keresztül.

Programok vízen és szárazföldön

A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő” regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a Fehér Szalagot és a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július 13-án, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sportolók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen.

A Kékszalag rajtja, július 14-én csütörtökön, 9.00 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők. A távot 48 óra alatt kell teljesíteni.

A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-Fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot. Minden bizonnyal itt lesz majd a tavalyi győztes svájci Safram csapat is, ők katamaránjukkal szeretnék megvédeni címüket (l. esélylatolgatónkat). Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért.

A Kékszalag sajátossága, hogy nem csak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Maraton futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!
(Kép: kekszalag)