Jump to content

Ökotúra az őszbe

2016. 10. 20. 16:10

Felmerülhet a kérdés, hogy miben különbözik a klasszikus kirándulástól az ökotúra. Nos főképp az élményben, és a természet még gyönyörűbb zugainak felfedezésében, ugyanis ökoturistaként a természetvédelmi területek legtitkosabb búvóhelyei is megnyílnak.

Minden tájnak megvan a maga szépsége és különlegessége. Minden bokor, fa és fűszál magában is üdítő, de nagy egészként szemlélve válik igazán csodálatossá főleg akkor, ha a szokásos helyett felfedezel valami újat, például az ökotúrázást.

Félreértés ne essék, az ökotúra nem valami túlmisztifikált, minden fűszálat és zöldet érintetlenül hagyó kirándulás, nem. Mássága abból fakad, hogy a természet kalandora sokkal jobban elmélyül környezetében, és nem csak átéli a Rousseau-i élményt, hanem sok mindent meg is tud róla.

Az ökoturizmus sarkalatos pontja, hogy a természetjárói szervezett csoportokban járják a természetvédelmi területek tanösvényeit, vezetővel, aki nem csak a ritkán vagy alig látott tájakra is elkalauzolja őket, hanem érdekességekkel és történetekkel szolgál az adott területről.

Kis hazánk szerencsére rendkívül gazdag a természeti vadonban. Puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők, gyepek, mezők, hegyek, dombok, melyek szemkápráztatóan gyönyörűek egymagukban is, kiegészülve az állatvilág sokszínűségével pedig lenyűgözőek.

Koncentráltan a fentieket a nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, természetvédelmi területeknél kell keresni, amelyből szintén találni jó néhányat a térképen. Magyarországon jelenleg 39 tájvédelmi körzetet létezik.

Fontos tudnivaló, hogy míg a védett területek bárki előtt nyitva állnak, addig a nemzeti parkok nem. S itt vissza is kanyarodunk a ökotúrázáshoz, ami összefonódott a nemzeti parkokkal, ahol vezetővel, csoportosan lehet látogatni, ami nem csak a természetközelség mélyebb átszellemülését segíti, hanem megismerését, megértését is.

Ha kedvet kaptál a túrázáshoz sokféle terep közül választhatsz. A barlangok s víznyelők a Bükki Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park cseppkő- és karsztbarlangjaiban rejtőznek, a puszták, mocsarak, árterek a Hortobágyi Nemzeti Parkban terülnek el, , az Őrségi Nemzeti Park vadregényes tájai pedig egyszerre festenek látványos képet a vidék és természet harmóniájáról. Ősszel a A Körös–Maros Nemzeti Parkot nem érdemes kihagyni, a különleges virágpompa miatt.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)