Jump to content

Szigetek, melyeken alig egy tucat ember lakott

2016. 10. 22. 16:05

A történelem során a népesség java része mindig is a városokban, kisebb része pedig a falvakban kulminálódott. Alig találni említést azokról, akik önkéntes száműzetésbe vonultak, hogy életüket egy tenyérnyi szigeten éljék le, a víz ölelésében.

Az egyik ilyen sziget, a festői látképű szlovéniai Bledi-tó közepén található. A Beld-sziget, és a rajta található legendás barokk épület, Szűz Mária búcsújáró templomként vált ismertté. Az épület tornya 52 méteres. A lépcső, ami a templom tetejébe vezet pedig 98 lépcsőfokból áll. Anno szervezetesek húzódtak vissza az oltalmat adó kőfalak közé, mára viszont múzeumként funkcionál.

A másik apró és egykoron lakott sziget Horvátországban a Krka Nemzeti Park területén fekszik. A Visovac-sziget az azonos nevű tó közepén található, rajta a XV. században épült Irgalmas Szűzanya Ferences-rendi kolostorral és a Visovac-i Szűzanya templommal. Távolról szemlélve a két építmény és a parkosított sziget egy modern luxusvillának tűnik, de közelebbről szemlélve egy kivételes szépségű kolostorrá növi ki magát. Horvátország viharos történelme során a Visovac-sziget a béke és a hit szigete volt és maradt is, így szervezetesek tucatjai éltek visszavonultan a falak közt. Már szintén múzeummá avanzsált.

A harmadik sziget a mesés szépségű Korfun szigetétől nem messze található ez a Pontikonisi sziget. A változatos flórának és faunának otthont adó szigeten a Vlaherna kolostor található, ami egykoron a világ zaját volt hivatott kizárni-

Mindhárom sziget különlegessége egyrészről, hogy spirituális, vallási hagyományokkal bír, és hogy a zsebkendőnyi területen emberek kis csoportja élt, minden luxustól és pompától elzárkózva, évtizedeken át.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)