Jump to content

Irány a teljesítménytúra!

2016. 11. 04. 19:05

Kevesen ismerik, pedig jó móka, és hétvégi programnak is kiváló. Ötvözi a sport, és a kirándulás élvezetét. Nem kell hivatásos sportolónak, vagy erdőismerőnek lenni, hogy kipróbálhassa.

A teljesítménytúrában az a jó, hogy gyakorlatilag semmiféle előzetes felkészülés, illetve sporttagság nem szükséges. Ha az ember szombat reggel úgy ébred, hogy szeretne egy jót kirándulni, ám ezt vezetett túra keretein belül tenné, egy számára ismeretlen helyen, akkor csak a szervező céget illetve helyszínt kell felkeresnie.

A teljesítménytúra a túrázás egy speciális ágazata, ahol az adott távot, egy meghatározott időn belül kell megtenni. A sikeres teljesítéshez a szintidő betartásán kívül az útvonalon elhelyezett ellenőrzőpontok érintése is szükséges. Ezt a „menetlevélbe”, a „pontőrök” által történő bejegyzések igazolják. A túrák célja, hogy a résztvevők állóképességén túl, megszerettessék velük a természetjárást, és élménygazdagságot nyújtsanak.

A teljesítménytúrák erdőn, mezőn, egyaránt megrendezésre kerülnek, és hála a gondos a szervezőknek, nem hagyják az ember eltévedni. Azokon az útszakaszokon, ahol nem lenne egyértelmű, merre is kell menni, szalagokkal, táblákkal segítik a tájékozódást, azonban meghagyják a felfedezést, és szabadság, élményét, ugyanis nincs klasszikus értelembe vett túra vezető, aki a csoport elején adja az instrukciókat. Mindenki egyénileg vagy a saját társaságával teszi meg az utat, vezető nélkül, viszont bármikor rápillanthat a segítségül kitett útmutatókra.

A túra folyamán ellenőrző pontok vannak, ahol útbaigazítást kaphatunk, illetve vannak úgynevezett frissítőpontok is, ahol étellel és itallal várják a kimerül kalandorokat. Célba érve tisztálkodási és pihenési lehetőséget is biztosítanak a szervezők, - akárcsak a startvonalnál - , illetve tájékoztatják a résztvevőt a szintidejéről.

Az első teljesítménytúra az 1980-as évekre nyúlik vissza. Azóta rendszeresen kínálnak természetjáró túrákat. A nevezési díj 300-1000 ft közé tehető, plusz az utazás.

(Forrás: biokalauz.hu | marmalade.hu | vakaciozzunk.hu | Kép: eattheweeds.com)