Jump to content

Jövőre indul a Magyar Everest Expedíció!

2016. 11. 17. 17:05

A tervezett indulás március vége, a cél pedig oxigénpalack nélkül megmászni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. Az emberfeletti kihívás kevés hegymászónak sikerült eddig.

A Csomolungma bolygónk legmagasabb nyolcezer méter feletti hegycsúcsa, megmászása pedig oxigénpalackkal is embert próbáló feladat, nem hogy nélküle. Az extrém környezet fizikai és lelki szinten is kihívás a hegymászóknak.

A Csomolungmát eddig mintegy hétezerszer mászták meg, és a csúcsot elért hegymászóknak csupán a 2,8 százaléka teljesítette az expedíciót oxigénpalack nélkül.

Az első magyar Csomolungma-expedíciót dr. Nagy Sándor vezette 1996-ban. Az expedíció végül nem sikerült. 2001-ben két magyar expedíció indult a hegyre. Első magyar állampolgárként Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002. május 25-én. Klein Dávid 2005 tavaszán 8500 méterig jutott, majd egy évvel később egyedül vágott neki a csúcsnak, oxigénpalack nélkül. Ekkor 8450 méternél kényszerült visszafordulásra.

8600 méter felett eddig négy magyar hegymászó fordult meg palack nélkül: Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Klein Dávid és Várkonyi László. Az Everest palack nélküli megmászása továbbra is élénken foglalkoztatja a magyar expedíciós hegymászókat.

2010. március 25-én Várkonyi László és Klein Dávid indult el Budapestről, hogy a magyar hegymászók közül elsőként oxigénpalack nélkül hódítsák meg a világ legmagasabb hegyét. Április 26-án délben azonban tragédiába torkolt a csúcskísérlet. Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid könnyebb sérüléseket szenvedett.

Klein Dávid a magyar expedíciós hegymászás eddigi eredményeit összegezve elmondta, hogy a 14, nyolcezer méter feletti hegycsúcsból a magyarok eddig tizenkettőt másztak meg, nem jutott még fel magyar hegymászó a K2-re és a Sisapangmára, de az Everestre sem oxigénpalack nélkül.

"Nekem nagyon hosszú és komplikált a kapcsolatom a Mount Everesttel: voltak nagyon szép élményeim, voltak felejthető és voltak tragikus pillanataim is ezen a hegyen" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy eddig csak Várkonyi László és ő próbálkoztak ilyen sokszor az Everest palack nélküli megmászásával. Várkonyi László, aki nemcsak a hegymászótársa, hanem a barátja is volt Klein Dávidnak, 2010-ben egy tragikus baleset során életét vesztette a Himalájában.

"Utána nehezen nyitottam másik hegymászótárs felé, és sokáig nem akadt expedíciós partnerem" - hangsúlyozta, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy Suhajda Szilárddal próbálhatja meg ismét a Csomolungma meghódítását.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)