Jump to content

Erre figyelj, ha az erdőben járva medvehagymára vagy gombára vadászol

2017. 03. 30. 17:05

Noha az erdőben nincsenek térfigyelő kamerák, és kifüggesztett szabályzat, nem árt tudni, hogy milyen megkötések vonatkoznak arra, ha medvehagymát, vagy gombát szednénk. A súlyos büntetés helyett, légy naprakész!

A tavaszi jó idő a legnagyobb lakásfanatikusokat is kicsábítja a természetbe, így az erdők, mezők, rétek hamar feltöltődnek kirándulókkal. Az erdőt járva a gyógynövények, gombák, és medvehagyma a legtöbbünket magával ragadja, és sokat szívesen szakítanak a természet friss finomságaiból, ám sokan nincsenek tisztába azzal, mit is lehet törvényes keretek között hazavinni.

Büntetés jár, egy-egy faj hazacsempészéséért

Némely fajnál vannak ugyanis kikötések, amelyeket be kell tartanunk, ha nem akarunk komoly összeget fizetni. Például a medvehagyma esetében szedhető napi limit két kilogramm, ez azonban csak az állami erdőkre vonatkozik. Olyan erdőkben, amik nem állami tulajdonban vannak, szükséges az erdőgazdálkodó engedélye bármilyen növény leszakításához.

A természetvédelmi törvény tartalmazza azokat a szabályozásokat, amelyek kimondják, hogy milyen engedély szükséges az erdei növények gyűjtéséhez. Ezt az engedélyt kizárólag a Természetvédelmi Hatóság adhatja ki, regisztrációs díj ellenében.

De nem csak a medvehagymát érinti korlátozás, hanem a gombákat is. A jó kiadós erdei gombászás ugyanis szintén feltételekhez között. A túrázóknak és akik gombázni indulnak fontos tudniuk, melyik gombát lehet leszedni. Akinek ezzel kapcsolatban nincsenek biztos információi, inkább hagyja a gombát a természetben, de ha nem tud ellenállni a vágynak, remek kurzusokon oktatják a lelkes gombászokat.

Az agancs még mindig tilos!

Noha a gomba vagy épp medvehagyma hazacipelése nem feltűnő, és akár egy kicsivel többet is hazavihetünk feltűnésmentesen, mint az előírt, az agancsokkal már más a helyzet. Azok a szerencsések, akik az erdőt járva agancsot találnak, azonnal hazavinnék a zsákmányt, csakhogy nem szabad.

Ha valaki mégis aganccsal a hóna alatt bukik le súlyos büntetésre számíthat. A Vadászati Hatóság akár százezertől 5 millió forintig terjedő bírságban is részesítheti az illetőket.

Ha gombászni, medvehagymázni vagy agancsvadászatra indulsz, előtte tájékozódj, nehogy pórul járt a kirándulás során!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)