Jump to content

Józsefváros, alias nyolcker – 5 dolog, amit sosem gondoltál volna róla

2017. 08. 11. 10:40

Budapest nyolcadik kerületének külön kultusza van. Ki retteg a nap lenyugvása után belépni, ki pedig ugyan úgy sétál végig este tízkor is a Dankó utcán, mintha csak reggel lenne. A nyolcról mindenkinek megvan a maga véleménye, nekünk pedig néhány érdekességünk is van róla.

Budapest VIII. kerülete a pesti részen található, hagyományos elnevezése, melyet a kerületi önkormányzat is használ: Józsefváros. Nevét II. József után kapta 1777-ben. Északnyugatról Budapest VII. kerülete, északról Budapest XIV. kerülete, keletről Budapest X. kerülete, délnyugatról Budapest IX. kerülete, végül nyugatról Budapest V. kerülete határolja. De ennyit a földrajzról. Jöjjenek a bizalmas nyolckeres érdekességek.

Nem Adom Fel Café & Bar

A főváros elő olyan bárja, amit fogyatékossággal élő emberek alapítottak a nyolcadik kerület sűrűjében található. Sőt a bár különlegessége nem csak alapítóinak köszönhető, hanem annak is, hogy fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik az ételeket, szolgálnak fel, és vesznek részt a bár mindennapi életében. Látogass el, és élvezd a különleges ízeket és a kedves arcokat!

Mátyás tér 4

A Mátyás tér 4-es számú háznak már régóta nagy rajongótábora van, több okból is. Egyrészt a hatalmas, ötemeletes sarokház sehogyan sem illeszkedik a környék többi, jóval alacsonyabb háza közé, monumentális, rejtélyes, és kissé zord. Csakúgy, mint a rajta lévő Magda udvar felirat, amit körbeszőnek a városi legendák is. A Liza, a rókatündér készítői is ezt a házat választották a film helyszínéül, szerintük ugyanis tökéletesen beleillik abba a hetvenes évekbeli hangulatba, amiben a film játszódik. Az építészek számára is furcsa, hogy a Löffler-fivérek (Löffler Sándor és Béla) miért terveztek ide ilyen monumentális, ötemeletes házat 1912-ben.

Soho Budapest

Nem vicc, tényleg a nyolcadik kerületben szökhet szárba a főváros Sohoja a Rákóczi piac mögötti Víg utcánál, ahol a művészeté a főszerep.

Hambi

Ha igazán jó street foodra vágysz a Rákóczi tér sarkánál a helyet. A piac mellett található a város egyik legjobb hamburgerezője, a Droszt büfé, ami a látszat ellenére minden, csak nem lepukkant retroburgerező, hanem gasztronómiai csoda.

Lakászsinagóga

Ez a másik dolog, amivel nem sok kerület büszkélkedhet el. Anno 44 imahely volt megtalálható a nyolcadik kerültben, ám mára csupán kettő maradt ezekből. Az egyik a Teleki téren található Budapest egyetlen működő ortodox lakászsinagógája, amit nem érdemes kihagyni, ha már bemerészkedtél a kerületbe.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com)