Jump to content

Szerbia, a Balkán gyöngyszeme, ahol mindig péntek van

2017. 09. 01. 09:05

A szomszédos Szerbia fővárosa olyan éjszakai élettel büszkélkedhet, amiről a környező országok csak álmodhatnak. Turistaként ez maga a keleti buliparadicsom, így ha Hangover partyra vágysz, vedd célba Belgrádot, azt is eláruljuk, melyik 4 klubot látogasd meg!

Egy kellemes péntek este a szerb fővárosban lassú ritmussal átitatott mély basszusokkal kezdődik, különleges italokkal folytatódik, és fantasztikus buli élményekkel zárul. A város fényei is táncra perdülnek a Száván a folyón csordogáló hajók útját keresztezve. Bármerre nézünk az egész környék buli hangulatban ég, így nincs más választás, mi magunk is el kell, vegyüljünk az éjszakába.

Éttermek, bárok, szabadság

Belgrád hangulata igazán különleges, minden este egy kicsit a hétvégére emlékezteti az embert. A folyó partján található Beton Hala városrész mindenképp megér egy körutat, mert tele van éjszakai klubokkal, bárokkal, lüktető élettel. A BBC-nek egy régóta ottlakó helyi egyetlen mondatban összefoglalta az életérzést: „a folyó a mi tengerpartunk.”

Nem messze a bulikerülettől található a Klub Regata, ami szintén megér egy misét. Ez az a hely, ahol teljes mértékben el lehet szökni a valóság elől egy kicsit, és átadni magunkat a bohém életnek. Már maga a hely berendezése is különös: egy nappalira emlékeztet, zongorával, fotókkal, fém hordókkal tarkítva.

A klubhangulaton túl számos helyet találni, ahol a turbo-folk irányzattal, a tradicionális szerb népzenével ismerkedhetünk meg, amelyek a 90-es éveket idézik, amolyan elektronikus zenei kiadásban. Meghallgatnád? Irány a Klub 20/44.

A helyi és nemzetközi bulikultúra összefonódására is van példa, a Hot Mess nevezetű helyen, ami t a szerbek a bulihelyek non plus ultrájának tartanak. Medence, véget nem érő playlistek, gyönyörű lányok, és igazi dögös bulik.

Belgrád nappal

A város a Száva és a Duna összefolyásánál fekszik Szerbia északi részének közepén, és a pezsgő éjszakai életen túl, ezernyi izgalmas arca van.

Belgrád történelmi városrészei és épületei a legnagyobb turistalátványosságok. Közéjük tartozik a Skadarlija, Belgrád bohémnegyede, a Nemzeti Múzeum és közvetlenül mellette a Nemzeti Színház, Zimony (Óváros), a Nikola Pašić tér, a Terazije, Belgrád egyik központi, modern belvárosi környezetben lévő tere, a diáknegyed, Nándorfehérvár vára és az azt övező belvárosi park (a Kalemegdan), Mihály fejedelem utcája, a Parlament, a Szent Száva templom és az Ódon-palota. Ezeken túl természetesen parkok, szobrok, múzeumok (Freskómúzeum), kávézók, éttermek és boltok várják az odalátogatót a folyó mindkét partján.

Az Avala-hegy tetejéről, az ismeretlen katona emlékművének tövéből jó kilátás nyílik a városra. Josip Broz Tito mauzóleuma, vagy más néven a Virágok Háza, illetve a környező Topčider és Košutnjak park különösen a korábbi Jugoszlávia területéről érkező turisták kedvelt úticélja. Említést érdemel még a Fehér Palota, a Karađorđević királyi család otthona, amely nyitva áll a látogatók előtt is. A palotában Rembrandt, Nicolas Poussin, Sebastien Bourdon, Paolo Veronese, Antonio Canaletto, Ivan Mestrovic és mások munkái lelhetők fel.

Az Ada Ciganlija a Száva egy valaha különálló szigete volt, amire Belgrád legnagyobb sport-rekreációs központja épült. A szigetet összekapcsolták a parttal, új, 7 km hosszú partszakaszt és mesterséges tavat alakítván ki; ez nyáron a belgrádiak egyik kedvenc úticélja. Csak néhány a centrum területén űzhető tevékenységek közül: golf, rögbi, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, baseball, tenisz, evezés és sok más. Nyáron naponta két-háromszázezer fürdőző látogat ide. A klubok a nap 24 órájában nyitva tartanak, élőzene és éjszakai strandpartik várják a szórakozni vágyókat. Bungee jumpingozni, vízisielni és paintballozni is lehet.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com)