Jump to content

Utazni nem csak kalandvágyból jó, hanem kifejezetten egészséges is!

2018. 04. 03. 13:00

Ha nem vagy épp az a sportos típus, netán az egészséges életmód kimerül a gyorséttermi kosztok rendszeres fogyasztásában, pánikra akkor sincs ok, mert az utazás eszméletlen módon hat az egészségre. Méghozzá pozitívan.

„Mi vész el, amikor átlépünk egy országhatárt? Mintha minden pillanat kettéválna: búsulunk a hátrahagyott dolgokért, de izgatottan lessük, milyen újdonságok várnak ránk odaát.” Hangzik el az utazók vegyes érzését jól megfogalmazó mondat a Che Guevara: A motoros naplója című filmben.

Tény, ami tény, hogy sok mindent hagyunk magunk mögött abban a percben, hogy elhatározásra jutunk az utazást illetően. A stresszt, a rossz baráti kapcsolatokat, a beszűkült világnézetet, a lassú agyat – hiszen minderre hatással van a kiruccanás.

Gyógyszer az agynak

Az agy egészsége érdekében, és annak fitten tartására számos praktika létezik. Ki az étrendkiegészítőkben, ki a rendszer olvasásban ki pedig a sportban keresi az agykarbantartás titkát. Aki ezek közül egyik dolgot sem gyakorolja, annak sincs oka pánikra. Ugyanis az utazás az egyik legjobb módja annak, hogy fitten tartsuk az agyat.

A kirándulás során – legyen szó belföldi vagy külföldi változatról – rengeteg érzékünket érik új ingerek, amelyek befogadására és feldolgozására nagyobb agymunkára van szükség, mint általában. A szokatlan illatok, a fények, a hangok mind-mind stimulálják az agyat, így jobban meg is dolgoztatják azt.

Baráti, családi, önmagunkkal való kapcsolat növekedése

Nem elhanyagolható az a tényező sem, hogy az úti társnak választott illetővel sokkal szorosabbra fűződik a kapcsolat. Számos kutatás igazolta, hogy a szociális kapcsolatok pozitív hatással vannak az egészségre. Például a legalább két vagy három szoros baráti kapcsolattal rendelkezők általános közérzete jobb, kevesebbszer betegednek meg, míg az önmagunkkal ápolt jó viszony szintén alappillére a kiegyensúlyozott mindennapoknak, a megfelelő döntéseknek, a stresszementes életnek.

Új régió, kevesebb stressz

Megdöbbentő, de egy-egy új helyszín felderítése, megismerése csökkenti a stresszt. Egyrészről a kiruccanás során sokkal többet mozgunk a látványosságok felderítése vagy épp az esti városnézés során. Másrészről egy idegen kultúra zsibongása kizökkenti az embert a mindennapokból, így a mindennapi gondokon való agyalásból is. Ennek köszönhetően a szervezet és az agy kap egy kis stresszmentes időt.

Új gondolatok, új nézőpontok

Az utazás elkerülhetetlen mellékhatása, hogy világlátásunk szélesedik és a problémamegoldóképességünk is javul. Ez annak köszönhető, hogy az idegen kultúra és a helyi emberek hétköznapjaiba belepillantva, számos olyan aspektussal gyarapodunk, amelyekre itthon, mondjuk nem volna lehetőség. Ez jó tesz a mindennapokban is, mert a stresszes helyzeteket is több szempontból tudjuk megvizsgálni.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)