Jump to content

Ki tudja, mi az a kaptárkő?

2018. 05. 04. 17:16

Kaptárkőnapot tartanak a hétvégén Szomolyán, ahol a helyi termelők, kézművesek mutatkoznak be, tájjellegű ételeket és italokat kóstolhatunk. De tudjuk-e egyáltalán, mi is az a kaptárkő?

 

A kaptárkövek geológiai különlegességek a bükkaljai kőkultúra részekét felkerültek a hungarikumok listájára. Környezetükből kiemelkedő sziklák, kőtornyok felületébe faragott fülkék, néhol a fülkéken kívül még kőbe vésett csatornák, lyukak, kőüstök, sziklahelyiségek. A képződmények legnagyobb számban Szomolyán találhatók. Itt rendezi meg szombaton a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Kaptárkő Egyesület és a szomolyai önkormányzat a kaptárkő-napot.

A programra kilátogatók a Bükk-vidék Geopark egyik első szakmai programjaként szervezett geotúrákon és szakmai előadásokon ismerhetik meg a kaptárköveket. A Kaptárkő napon fotókiállítás is látható a Bükkalja kőkultúrájáról és szakvezetett buszos túra indul a kaptárkövekhez. Az eseményt helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok bemutatója színesíti.

A fülkés sziklák legnagyobb számban a Bükkalján fordulnak elő, ott 41 lelőhelyen 82 sziklaalakzaton 479 fülkét nyilvánított védetté egy korábbi miniszteri rendelet. A kaptárkövek kisebb csoportja Pest megyében a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben lelhető fel – ebben a térségben 31 sziklaalakzatba vésve 86 fülke vált ismertté -, és néhány szórványlelőhely is előfordul Abaújszántó, Salgótarján, Csákvár és Tihany környékén.

(Forrás: vakaciozzunk.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)