Jump to content

A legszebb várak Magyarországon, avagy 4, amit ne hagyj ki!

2018. 05. 28. 16:00

Segítünk megtalálni az ideális úti célt a hétvégi kiránduláshoz, ezért összegyűjtöttük azokat a várakat, amiket nem érdemes kihagyni a túra során, és hűs menedéket is nyújtanak a forró napsugarak elől.

Ha hétvége, akkor túra. Ennek szellemében pedig a legszebb és legizgalmasabb történetekkel rendelkező várakat szedtük egy csokorba, hogy ne legyen gondod a keresgélésre, csak az útvonaltervezésre.

Bory-vár

A várak közül talán ezt ismerik legkevésbé, pedig a küllemében maga mögé utasítja még a Visegrádi várat is. A székesfehérvári vár A Bory-vár egy különleges épületcsoport, amelyet Bory Jenő építész, szobrász épített és díszített.

Az épületet mára megnyitották a nagyközönség előtt, és nagy része múzeumként látogatható, de a leszármazottak egy része még mindig itt él. Az épület szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, mint a világ legnagyobb épülete, melyet egyetlen ember alkotott.

Visegrádi vár

Mindenki tudja, mindenki ismeri, és mindenkinek egyszer látnia is kell. A várat délután hat órától belépő nélkül lehet megtekinteni, noha a kiállítótermek az ingyenes belépés miatt már zárva tartanak. Ettől függetlenül remek célpont aktív kikapcsolódáshoz, és a kiadós vártúra után a megfáradt utazót a Dunakanyar gyönyörű panorámája várja.

A középkori vár fontos politikai és katonai szerepet játszott a magyar történelem során egészen a 17. század végéig, amikor hadászati jelentőségét elvesztette.

Bolondvár

A bolondvár régi földvárak maradványainak mai népies neve. A bolondvár név különösen Fejér megyében van elterjedve, így nevezik például az adonyi, bárándi, ercsi, sárbogárdi földvárakat; egyéb népies nevek: Ebvár, Leányvár, Kupavár, Pogányvár, Tündérvár, Szöszvár, Gémvár stb.

Esztergomi vár

Mindközül talán a legkevésbé kell bemutatni, hiszen pazar falai a Duna jobb partján emelkednek ki, a több mint ötven méter magas, magaslaton.

Az épületegyüttes 2008-ban elnyerte az Európai örökség helyszíne kitüntető címet, valamint része az UNESCO világörökségi javaslati listájának, továbbá esztergom egyik legfőbb látnivalójának számít a Bazilikával együtt. 2005-ben avatták fel a várnak a törökországi Ankarában felépített mását, az Estergon Kalesit.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)