Jump to content

Közel kétszázan vágtak neki a Balaton-felvidéknek

2018. 08. 13. 14:00

Összesen 181 fő vett részt az idén ötödik alkalommal megrendezett, 112 kilométeres Fjällräven Vándortúrán. Ahogy minden évben, az ötnapos gyalogtúra célja idén is a vándortúrázás hagyományainak felelevenítése és a közösségi túrázás népszerűsítése volt. A Bakonyban és a Balaton-felvidéken át vezető nomád élménytúrát idén végül 157-en teljesítették, akik közül a legfiatalabb csak 9, a legidősebb pedig 69 éves volt.  

Kőriserdőn, kolostorkerten és szőlőültetvényeken át vezetett az ötödik Fjällräven Vándortúra, amelyet idén először a Bakony és a Balaton-felvidék legszebb tájain rendeztek meg a szervezők. A túra július végén, Vinyén rajtolt, majd Bakonybél, Csehbánya, Úrkút, és Mencshely érintésével, a Bakony legmagasabb pontján áthaladva, Káptalantótiban ért célba augusztus első napjaiban.

„Idén új helyszínt választottunk a túra útvonalának, hiszen a vándortúra hagyományainak újjáélesztése mellett az is fontos célunk, hogy megmutassuk az ország legkülönlegesebb védett tájait is. A Balaton-felvidék a korábbi helyszínhez hasonlóan gazdag és izgalmas útvonal, így a természeti kincsek mellett idén kalandparkba, tópartra és történelmi helyszínekre is eljutottak a kirándulók.” – mondta el Beszédes Zsolt, a Fjällräven magyarországi értékesítési igazgatója.  

A vándortúrázás hagyományainak megfelelően a résztvevők idén is hátukon szállították felszerelésüket az öt nap során, az éjszakákat pedig a szabad ég alatt, sátrakban töltötték. A természetbarátok átlagosan 20 kilogrammnyi felszereléssel indultak el, a közel kétszáz résztvevő pedig az öt nap alatt összesen négyezer kilogramm súlyt cipelt magával. Idén először a női és férfi túrázók szinte azonos számban indultak el Magyarország legmeghatározóbb szervezett többnapos gyalogtúráján.

A szervezők környezetvédelmi célkitűzései közé tartozik, hogy felhívják a figyelmet a természet megóvásának fontosságára, ennek jegyében minden évben szemétgyűjtési akciót is hirdetnek; idén összesen 60 kilogramm szemetet gyűjtöttek a résztvevők.

A Fjällräven Magyarország mellett Svédországban, Dániában, az Amerikai Egyesült Államokban és Hong Kongban is indít népszerű vándortúrákat, amelyekre minden évben a világ számos pontjáról érkeznek a természetkedvelő résztvevők.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: Fjällräven)