Jump to content

Interaktív tanösvény a Hármashatár-hegyen

2018. 11. 27. 16:42

Az újonnan átadott tanösvényen két új kilátóterasz is épült, számtalan interaktív táblát helyeztek el, és megújult az ösvény nyomvonala is.

A kedden átadott 3,5 kilométer hosszú, 15 millió forint saját forrásból épített tanösvényt a sokak által ismert sétaút 100 évvel ezelőtti kialakításának évfordulója alkalmából adták át.

A tanösvény az egykori főerdőmesterről, Guckler Károlyról kapta a nevét, aki a 19-20. század fordulóján a fővárosi erdőterület megújításának kezdeményezője volt. Elkötelezett szakemberként irányította az addig tervszerű gazdálkodás hiányában folyamatosan romló fővárosi erdőterület növelését és minőségének javítását. Nevéhez fűződik a gyümölcstermesztés felhagyása után kopárrá vált Hármashatár-hegy újraerdősítése. Bécsi mintára talajképzőnek feketefenyő-erdőket ültetett, amelyek napjainkra lehetővé tették az őshonos fafajok visszatelepítését.

Száz évvel ezelőtt az ő tervezése és irányítása mellett építették meg a Hármashatár-hegy, a Vihar-hegy és a Csúcs-hegy oldalában szinte végig szintben futó, azaz nagyobb emelkedő nélküli sétautat, ami napjainkban is a természetjárók, terepfutók egyik kedvelt célpontja.

A 100 éves sétaúton futó tanösvény kialakításakor két új kilátóteraszt is létesítettek, amelyek Óbuda és a főváros északi régiója irányába kínálnak szép panorámát.

A 14 interaktív ismeretterjesztő tábla mindegyikét ellátták QR-kóddal is, így az érdeklődők az interneten további információkhoz juthatnak a térség élővilágával és a kilátópontokról látható táj történelmével kapcsolatban. A tanösvény ismeretanyaga már az indulás előtt megismerhető, vagy a túra után újra átolvasható a parkerdo.hu oldalon.

Megújult a tanösvény nyomvonala is: elvégezték a 100 éves sétaút felületének karbantartását, felújították az egykor kőből épített kilátópontot, öt pad-asztal garnitúrát, valamint további öt padot helyeztek el, a Virágos-nyeregben pedig tűzrakóhelyet építettek ki. Pótolták a Tábor-hegyi barlanghoz vezető turistaút melletti korlát és lépcső hiányzó elemeit, és felújították az egykori terméskő padot is.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)