Jump to content

Ne szegje kedved a forróság: így túrázz kánikulában

2020. 06. 10. 09:05

A hétvégi programok közt igen nagy népszerűségnek örvend a hegyek-völgyek meghódítása, és akad olyan, aki a strand helyett a lombos erdőt választja. De mi mindenre figyeljünk, ha kellemes élményt nem pedig egy életveszélyes kalandot szeretnénk?

Felmenni a hegyekbe és kiszellőztetni a fejünket már magában csodálatos élmény, ráadásul egy kisebb edzéssel is felér. Ám az őrjítő forróságban jobban oda kell figyelni minden megerőltető mozgásra, így a túrázásra is.

Felszerelés

A megfelelő felszerelés szinte ugyan olyan fontos, mint a megfelelő állóképesség. A jó felszerelés pedig a jó hátizsákkal kezdődik. Mivel hosszú órákon át a hátadon cipeled az aznapi ételt, italt, frissítőket és minden egyebet, így fontos, hogy jól illeszkedő, megfelelően pakolható kényelmes táskát válassz. Kerüld el a túrázók leggyakoribb hibáját: csak annyi dolgot vigyél, amennyi szükséges.

A másik sarkalatos pont a túracipő. A bakancsot nem helyettesítheti edzőcipő vagy szandál, még a nagy melegben sem! Ezek a darabok a sziklás, egyenetlen terepet is jól bírják, ami egy szandálról nem igazán feltételezhető.

Ami a ruhaválasztást illeti a meleg ellenére a farmer a jó választás, mert nem engedi a testet olyan hamar felmelegedni, amihez pamut vagy poliészter anyagú póló társuljon.

Étel, ital

Egy kiadós túrázás sokat elvesz az ember energiáiból, főleg ha mindezt nyáron a kánikulában űzi. Épp ezért fontos, hogy a hatvan percnél tovább tartó intenzív mozgás esetén pótolni kell a szénhidrátokat, mert azok késleltetik a fáradtságérzet felbukkanását, és segítik fenntartani a kellő intenzitást. Mazsola, keksz, izotóniás ital- bármelyik alkalmas erre a célra. A folyadékfogyasztásnál arra kell törekedni, hogy 15 percenként legalább 200 ml folyadékot pótoljunk, mert 1 órányi intenzív mozgás során, akár egy liter vizet is veszíthetünk. A dehidratáció pedig nem csak azért kellemetlen, mert energiahiányt és fáradtságot okoz, hanem azért is, mert egészségügyi károsodáshoz vezethet. Éhesen, szomjasan, kimerülve pedig nem a legjobb végig caplatni az erdőn. A másik veszély, ami szintén a kánikulában túrázókra leselkedik a hőguta. Ezt is a megfelelő hidratálással lehet elkerülni.

Elemi erők

A természet erejéről sem szabad megfeledkezni. A forróságot hirtelen megszakíthatja egy-egy hevesebb eső, zápor vagy zivatar, ami igencsak befolyásolhatja a túra hangulatát. Az indulás előtt figyeljük az előrejelzéseket, és mindig szóljunk valakinek indulás előtt. Egyeztessük vele a pontos útitervet, és az indulás időpontját.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)