Jump to content

Pompás múzeumok, megújult gyűjtemények várják a kalandorokat a Múzeumok Éjszakáján

2021. 06. 29. 17:19

„Fejedelmi kincstárral” gazdagodott Hajdúszoboszló a múzeumok éjszakáján. Most adták át a Bocskai Múzeum új szárnyát, amely Bocskai István fejedelem előtt tiszteleg. 

A tatai Esterházy-uradalomban egykoron tejtermelő tehenészet volt, ahol a külföldről behívott sajtosok állítottak elő vajat és finomabb sajtféléket. Ezt a hagyományt elevenítették fel a tatai Várudvarban a Múzeumok Éjszakáján – számolt be az M1 Híradó.

„A sajtkészítésnek a folyamata még elmondani is hosszadalmas, nem túl bonyolult csak hosszadalmas pillanatnyilag a tej előkészítése az üst tej előkészítése folyik. Melegítem a tejet az oltási hőmérsékletre fogom most melegíteni, hogy tudjam kultúrázni, illetve oltani a tejet” – mondta Hegedűs Imre sajtkészítő mester, miközben egy korong alakú csaknem 40 kilogrammos svájci típusú sajtot készített.

Hajdúszoboszlón a fejedelmi kincstár középpontjában Bocskai István koronája látható, amelyet egykor a török szultántól kapott a magyar fejedelem. A korona hiteles másolata két és fél évig készült.

„Ezeknek az új attrakcióknak nagy hatása van arra, hogy a látogatók visszataláljanak a múzeumokhoz. A múzeum az a tudás forrása, illetve az identitás, az önazonosság nagyon fontos tényezője egy-egy város területén a turizmus számára pedig egy óriási attrakció” – fogalmazott Bihari-Horváth László, a Bocskai István Múzeum igazgatója.

Zalaegerszegen városismertető sétával indultak a programok. A fesztiválszerű délutánon és estén több helyszínen is interaktív helytörténeti és zenei élményekkel gazdagodhatnak, de akár kézműves foglalkozásokon, csillagászati bemutatón vagy táncházon is részt vehetnek a vendégek.

Szegeden a Móra Ferenc Múzeum két kiállításán is részt vehetnek a látogatók: a Fekete Házban lévő Rotschild Klára kiállításon, illetve a nemzetközi szintű Sisi-kiállításon.

Esztergomban tizenegy helyszínen várják a látogatókat, köztük a Főszékesegyház Kincstárában is, ahol fennmaradt ötvösműveket, textíliákat és ereklyéket láthatnak.

Völner Pál a térség országgyűlési képviselője is ellátogatott a múzeumok éjszakáján az esztergomi kincstár állandó kiállítására. „Nincs az képernyő és hangfal, ami pótolni tudná a személyes élményeket” – mondta Völner Pál, utalva arra, hogy tavaly a Múzeumok Éjszakáját a járvány miatt főleg online tartották, idén viszont ismét fel lehet keresni a kiállítóhelyeket.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kifejtette: „A kulturális szférában dolgozóknak is egy új szerepet, egy új lehetőségeket keresve kellett boldogulniuk, és kellett megtalálni azokat az utakat az emberekhez, eljutni úgy az emberekhez, amire korábban természetes volt, hogy személyes úton, azonban most az online térbe költözve kellett ezt megtenni.”

Országszerte több mint 300 intézmény csatlakozott a Múzeumok éjszakájához.

Késő estig lesznek még programok, amelyek részletesen is megtalálhatók a muzej.hu weboldalon.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;kezmuvesseg.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)