Jump to content

Kevésbé ismert, de annál izgalmasabb úti cél: Annafürdő Parkerdő, Lengyel

2022. 04. 06. 10:30

Hangulatos erdei faházikók és stílusos vidéki szálláshelyek várnak az ország egész területén. Kapcsolódj ki karnyújtásnyira a természettől, ott ahol a madár sem jár.

Elég volt a városi szmog, zaj, stressz és tömeg? Megértjük. Engedjétek, hogy bemutassunk egy olyan kevésbé ismert, de fantasztikus helyet, ahol a természeti elemek veszik át a főszerepet:  friss levegő, üde zöld erdő, és az állatok neszelése vesz körbe. Ez a Lengyel Annafürdő, mely olyan látnivalókkal vár, mint lombkorona sétány, vadaspark és vízparti parkerdő. Itt tényleg az egész család feltöltődhet! 

Miért különleges hely az Annafürdő?

Mert ebben a Tolna megyei, 100 hektáros Parkerdőben minden van, amire a természetjárók vágynak: lombkorona sétány, tanösvény, kilátó, forrás és pihenőtó, sőt még egy mini vadaspark is. Mindez egy meseszép, bükkös-fenyves területen fekszik, ahol a madarak koncertje kísér az erdei sétán. A bejáratnál viszont étterem, játszótér és turistaház is helyett kapott – nem csoda, hogy népszerű helyszíne a táboroknak és erdei iskoláknak.

Ha egy könnyed hétvégi kirándulásra vágyik a család, ennél tökéletesebb célpont kevés van! Pláne, mivel a park területe kutyabarát, akadálymentesített, és kb. 2-3 óra alatt minden része kényelmesen bejárható.

Lengyel Annafürdő TOP 3 látnivaló:

1. Vadaspark

Mintegy 5 perc sétára a parkerdő bejáratától egy kis vadaspark terül el, amit a gyerkőcök nagyon szoktak szeretni. A kerítés mögött szarvasok és vaddisznók éldegélnek, beleértve az aranyos kismalacokat is. Kis szerencsével szabadon is összefuthatunk egy-egy erdei lakóval, például mókusokkal.

2. Lombkorona sétány kilátóval, és a tanösvény

A Vadasparkot elhagyva, egy újabb 5-10 perces sétával következik az izgalmas Rétisasfészek kilátó. Egy enyhén meredek szakaszon kell felkaptatni hozzá, de ez a rész rövid, és éppen mikor az ember már kezdene kifulladni, föl is értünk! 

A kilátó legfelső szintjéhez egy ugyancsak rövid, ám annál hangulatosabb lombkorona sétány vezet fel. A sétányon madarakkal kapcsolatos, interaktív tájékoztatók és játékok találhatók. A kilátó a lombkorona-rengeteg felé emel, így szuper panorámában lehet gyönyörködni!

A kilátó mellett halad el a tanösvény is, melynek állomásain tábla mutatja be a helyi növény-és állatvilágot. Ez az út sem túl hosszú, így kellemes gyalogtúrának kiváló program végigjárni.

3. Vízparti parkerdő

A bejárattól legmesszebb, kb. 20 perc gyaloglásra egy idilli pihenőtó is található, melyet érdemes körbe sétálni. A kihelyezett padokon lehet szusszanni egyet, közben elnézegetni a tó bámulatosan zöld színű, csillogó víztükrét, és hallgatni az enyhe szélben zizegő fák hangját. Innen tovább lehet haladni az erdő sűrűjében haladó kirándulóösvényre.

Azonban ezzel még nincs vége a „vizes” örömöknek: az Annaforrást is érdemes felkeresni, ez még közvetlenül a bejáratnál található, vagyis a parkoló és az étterem után. A forrás egy völgyben bújik meg, ahová lépcsők vezetnek le.

Lengyel Annafürdő: Belépés és megközelítés

Kezdjük a jó hírrel: az Annafürdő egész évben látogatható, a belépés és a parkolás is ingyenes! A parkoló azonban nem túl nagy, körülbelül 30 autónak nyújt helyet, ez hétvégén, mikor jó idő van, gyorsan megtelik – ilyenkor a keskeny bekötőút szélére lehet lehúzódni.

A parkerdő Tolna megyében található, Lengyel barátságos, apró településén (mindössze 580-an lakják.) Budapesttől jó 2 óra alatt elérhetitek autóval. Szekszárdig az M6-oson lehet haladni, utána a 6-os főúton Bonyhádig kell továbbmenni, majd északkeletnek fordulni Lengyel felé.

Cím: Lengyel-Annafürdő, Lengyel 7184

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)