Jump to content

Fájdalmas szórakozás lehet a téli sport, ha óvatlanok vagyunk

2023. 01. 12. 12:01

Rengetegen alig várják a telet, hogy újra a téli sport iránt érzett szenvedélyüknek hódoljanak, arra viszont kevesen gondolnak, hogy a síelés és a korcsolyázás milyen veszélyeket hordoz magával, ha nem figyelünk oda. Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta szerint a térdízületi és deréktáji sérülések fordulnak elő a leggyakrabban, melyek abból adódnak, hogy az izomzat nem állt készen a megterhelésre. Éppen ezért fontos a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, a manuálterápia segíthet a fájdalomcsökkentésben és a regenerációban.

Magyarországon becslések szerint nagyságrendileg félmillióan síelnek szezonálisan, és talán még ennél is többen korcsolyáznak alkalmanként tavakon vagy műjégpályákon a téli időszakban.

Mindkét sport rendkívül egészséges, hiszen amellett, hogy a szabad levegőn történnek, a motoros kontrollt és az állóképességet is fejlesztik, izomaktivitás szempontjából pedig megdolgoztatják nemcsak az alsó végtagot, hanem az egész törzset is.

Sokan azonban hajlamosak elfeledkezni róla, hogy amint más sportok esetében is, úgy a síelésnél és a korcsolyázásnál is szükség van a felkészülésre. Szentiványi Rita, a MozgásKlinika alapítója elmondta, ha valaki az év többi részében kevésbé aktív és nem végez rendszeresen testmozgást, akkor számára a téli sportok rendkívül megerőltetőek lehetnek, és ez fájdalmas tünetekben is megnyilvánulhat.

„A síeléssel kapcsolatban a leggyakoribbak a keresztszalagot érintő sérülések, a porcleválás és a deréktáji elváltozások. Mindez pont abból adódik, hogy nem elég guggolásokkal felkészülni a lesiklásra, meg kell erősíteni a törzset is. Ajánlott tehát olyan tréninggyakorlatokat végezni a síelést megelőző hetekben, melyek egyszerre erősítik ezt a két területet, a comb- és a törzsizmot” – fogalmazott a gyógytornász-manuálterapeuta.

Mint fogalmazott, minden esetben be kell melegíteni, hiszen a síelés aktívan igénybe veszi az izmokat függetlenül attól, hogy egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség sokak számára. Intő jel lehet szerinte, ha fáradunk, görcsölünk, izomlázat érzünk. Ilyenkor inkább a túlterheltség elkerülése érdekében tartsunk lazább napot.

Manuálterápiával gyorsítható a regeneráció

Ami a korcsolyázást illeti, Szentiványi Rita elmondása szerint ez önmagában egy veszélyes sport, hiszen a síeléssel ellentétben itt nincsenek kötelező védőfelszerelések. Emiatt gyakran előfordulnak felkartörések és koponyasérülések is egyaránt, melyek kirívó esetben akár életveszélyesek is lehetnek.

„Ha van rá lehetőség, akkor a gyerekek mindenképp vegyenek fel könyök- és térdvédőt, ami biztonságot ad a számukra. Fontos, hogy semmiképp ne kezdjünk el úgy korcsolyázni, mintha csak sétálni indulnánk a parkban, mert egy megterhelő sportról beszélünk. Minél fejlettebb ugyanakkor a törzsizmunk, annál nagyobb esélyünk van elkerülni egy komolyabb esést” – sorolta, megjegyezve, hogy mindig biztonságosabb a palánk mellett haladni és a tömeget elkerülni.

Mint fogalmazott, sérülés esetében a fájdalom és a duzzanat számos esetben olyan intenzív, hogy gyógyítása csak terápiával oldható meg, ami akár 6-12 hétig is elhúzódhat.

A MozgásKlinikán is alkalmazott manuálterápia rendkívül hatásos lehet akkor, ha a sérülés következtében műtéti beavatkozásra nincs szükség. A kezelés nemcsak a fájdalomcsökkentésben, hanem a regenerációban is segít, így várhatóan sokkal hamarabb visszatérhetünk a teljes értékű életünkhöz.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)