Jump to content

A világ legmagasabb mérnöki hotel-beváráslóközpont csodái II. rész

2015. 04. 07. 09:00

Egy-egy terület belső migrációjának köszönhetően, valahogy mindig a fővárosok szippantják be az embertömeget, így nem csoda, ha az építészek a vízszintes terjeszkedés helyett, az egekig terveznek. Folytatás következik!

Az előző cikkben a négy legmagasabb hotel-irodabevásárlóközpont-lakóház kombinációról olvashatott, most pedig következzen a lista másik fele, felhőkarcoló csodákkal.

5.) Taipei 101, Tajvan

Nevéhez hűen, 101 emeletet birtokol, és 509 méter magas, 1999-től 2004-ig építették. A tervezés során a mérnököknek figyelembe kellett venni a szélsőséges időjárási körülményeket is. Ugyan kilóg a sorból, mert nem hotel, s még lakóingatlanok sem találhatók benne, ettől függetlenül kihagyhatatlan, már csak szerkezete miatt is. Hiszen a torony alig 200 méterre áll egy törésvonaltól, és szinte állandó 160 km/h sebességű szélnyomásnak van kitéve. Az épületmozgások kiegyenlítésére létrehoztak egy hangolható tömegszabályozó rendszert. Ennek lényeges eleme egy 725 tonnás, 5,5 méteres átmérőjű gömb, ami a 88. emeleten található. Az elsődleges fő tartószerkezet flexibilis, hogy ellenállhasson a földmozgásoknak, a gömb pedig ingaként lóg benne, ellentétes irányban mozogva az épülettel

6.) JW Marriott Marquis Dubai Hotel, Dubai

A 355 méter magas épületben megtalálható minden, amire egy megfáradt turista vágyhat. Spa központ, tetőtéri bárok, wellness center, medencék és üzletek mind megtalálhatók. A maga 72 emelete tömény luxus, és a világ egyik legdrágább hotelszobáit lehet itt bérelni.

7.) Shanghai Tower, Kína

A lista végére okkal került a 632 méter magas 上海中心大厦 azaz Sanghai Torony, ami a világ második legmagasabb felhőkarcolójának számít a Burdzs Kalifa után. Az indok, amiért nem a dobogón sorakozik méreteivel, hogy még építés alatt áll. Ha kész lesz, a maga 128 emeletén hotelek, irodák, kiskereskedelemi, és szórakozási egységek kapnak majd helyet, plusz egy kilátó is.


(A kép forrása: http://i.dailymail.co.uk/)