Jump to content

Borőrült? Irány a Sonoma-völgy!

2015. 04. 21. 16:00

A San Francisco városától északra fekvő Sonoma-völgy a borkedvelők paradicsoma. Az itteni borászatokból származó italok világklasszisnak számítanak, ám nem csak az ízek miatt, érdemes ellátogatni, mivel a látvány sem utolsó.

A 60.000 hektáros területen fekvő terület, közel 400 borászattal és világszínvonalú kóstoltató szobákkal büszkélkedhet. A rusztikustól a modernig minden megtalálható egy-egy ilyen helyiségben. A turisták a kóstolás közben érdekes előadásokat és vitákat hallhatnak a szőlő betakarításról és a borkészítésről.

A területen a szőlőföldek nagyjából 20 hektárt tesznek ki, és ezek közül szinte mindegyik családi vállalkozásként üzemel. Az ültetvények csupán 15%-a nem több generációs vállalkozásé. A nap korán kezdődik a földeken, a harmat még csillog a szőlőszemeken. A betakarítás után a szemek egy hatalmas dézsába kerülnek, ahol a keverőgép elvégzi a feladatát. A préselés után a megfelelő erjesztők hozzáadásával elkezdődik a fermentálás.

Ám a boron túl is létezik élet a völgyben, ugyanis lenyűgöző és érintetlen parkok, kerékpáros-, gyalogutak kínálnak kikapcsolódást az odalátogatók számára. Az égbenyúló vörösfenyők és tölgyek kompozíciója szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Azok számára, akik vadabbak egy kis sétánál, bicajozásnál, azok kipróbálhatják a hosszasan tekergő folyó vízén a kajakot, raftingot, vagy épp a hőlégballonozást is.

Érdekességként: „2012 tavaszán, Sonoma és Tokaj város vezetése hivatalosan is megszavazta a testvérvárosi kapcsolat elindítását. Tokaj és Sonoma több területen kíván a jövőben sikeresen együttműködni. Mivel mindkét város számára a legmeghatározóbb iparág a borászat, 2013-tól egy borászati csereképzési programot szándékoznak elindítani a résztvevő felek. A cél, hogy minden évben tokaji borászok töltsenek el 3–6 hónapot sonomai borászatoknál, ahol a kaliforniai borkészítés és boreladás fortélyait tanulhatják meg. A sonomai szakembereket is várják a tokaji borászatokba, ahol az ottani termőterületek és az aszúkészítés sajátosságaiba kaphatnak betekintést.

A borászati együttműködés mellett az egyesület a középiskolások számára kaliforniai tanulási lehetőséget szervez, valamint mindkét civil szervezet kitűzte nyári táborok szervezését is.”


(A kép forrása: http://sonomanapa.com/)
(Forrás: http://haraszthy200.com/tokaj-sonoma_association.html)