Jump to content

Yi Peng lámpásai, melyek narancsra festik az éjt

2015. 05. 05. 16:00

Minden év novemberében gyönyörű látványban van része Thaiföld lakosságának és az odalátogató turistáknak is. A Yi Peng fesztivál során ugyanis több millió lámpás emelkedik az égbe, ezernyi kívánsággal útjára engedve, narancssárga fénybe borítva a vaksötét eget.

A Yi Peng Lámpás Fesztivál különleges hangulatban telik minden év novemberében. A thaiföldi Chiang Mai városában megrendezésre kerülő eseményen évente több ezren vesznek rész. A fesztivál világszerte ismert.

A hagyomány szerint az égbe emelkedő lámpások felengedésével az ember megszabadul az adott év problémáitól és az elkövetkező évre vonatkozó kívánságát is belefűzi.

A lámpás, azaz a khom loy, egy rizspapírból készült másfél méter magas ballon, melynek aljába mécsest szerelnek, ami felmelegíti a levegőt, ezáltal magasba emelve a lámpást. A tradíció szerint a fesztivál apropója a délnyugati monszun okozta esős évszak vége és a rizsföldeken végzett munka befejezésének méltó megünneplésére szolgál.

A fesztivál során egyébként számos más esemény, és bemutató is megtekinthető, ilyen pl. a hagyományos Thai tánc, a Grand Yi Peng Parádé, illetve a különleges tűzijátékok.

A Lámpások Fesztiválja idén november 25-én kerül megrendezésre, és kifejezetten sok utazási iroda szervez elérhető áron utakat Bangkokba ez időtájt.

(A kép forrása: http://thebluefish.com/)