A kínai konyhaművészet igen ősi és ismert az egész világon. A kínai konyha rendkívül változatos, ez a sokszínűség a földrajzi, területi elhelyezkedésből és az eltérő éghajlatból fakad, emiatt tartják Kínát a „nyolc konyha”, és a „négy íz” hazájának. (Erről bővebben a következő cikkben olvashat.)
Egy dolog mégis az összes konyhánál megegyezik, ez pedig az étel harmonikus tálalása. Ezalatt azt kell érteni, hogy színben, ízben és formában is passzoljanak egymáshoz a fogások, és falatok.
A díszesen megterített asztalnál fapálcikákkal és porcelánkanállal étkeznek, és egy-egy étkezés még hétköznapra is 8-10 fogásból állhat. Az ünnepi ebédnél a hideg és meleg ételek váltakozva kerülnek a vendégek elé, a desszert előtt hagyományosan sűrű uborkalevest szolgálnak fel, és az étkezést befejezendő, forró levest fogyasztanak.
A kínai ételek közül számosnak gyógyhatást tulajdonítanak (bor, cukor, olaj, só, ecet, méz, mandula, mandarin, narancs, vagy mogyoró) illetve érdemes megemlíteni az általuk „kisebbségnek” nevezett lakosok ételeit, melyek különleges íz világgal rendelkeznek.
(A kép forrása: http://think.transindex.ro/)