Jump to content

A vízen élő törzs száműzését tervezik

2015. 05. 29. 16:00

Nemrégiben olvashattak az oldalon a vízen élő törzsről, akik szinte egész életüket az tengeren töltik. A közel 2000 főt számláló közösséget, most fel akarják számolni, ugyanis élőhelyükre egy gigantikus, 30 hotelből és kaszinókból álló üdülőövezetet akarnak létrehozni.

A burmai szigetcsoport térségben közel 800 olyan sziget található, mely érintetlen. E térség lakói a vízen élő törzsek, akik egész életüket a tengereken töltik. Szárazföldre ritkán lépnek.

A helyzet azonban hamarosan megváltozik, köszönhetően az 1,2 milliárd dolláros projektnek, aminek keretein belül a térséget hotelekkel, kaszinókkal építenék be, létrehozva egy öko- üdülőövezetet.

A hotelekkel együtt strandrészeket alakítanának ki, vízi sport központokat, hajókázásra, és búvárkodásra alkalmas részeket kerítenének el. A tervezet ugyan kiemeli, hogy környezetbarát módon, megújuló energiafelhasználás mellett kívánják kivitelezni az elképzelést, viszont ez a törzs számára aligha érdekes.

Gazdasági szempontból hatalmas fellendülést jelentene, hiszen egy több évtizede elzárt területet kapcsolnának be a globális turizmusba, viszont az ott élő – egyedi életformát folytató – emberek számára ez egyenlő lenne a biztos „hontalansággal”. Kultúrájuk az első munkagép kiérkezésével romba dőlne.

Az ott élő törzs tagjai Dél-Kínából emigrálva, 4000 ével ezelőtt „telepedtek le” a szigetek körüli vízre, és azóta háborítatlan nyugalomban éltek. Egészen ez idáig.

Az, hogy a grandiózus projekt miként fog kihatni a területre, és hogy fogja átrendezni a viszonyokat, az csak a megvalósítás folyamatát követően fog kiderülni.


(A kép forrása: http://www.dailymail.co.uk/)