Jump to content

Egy tucat dolog, amit biztosan nem tudtál Belgiumról

2015. 06. 09. 12:30

Sokan nem is gondolnák, hogy Belgium neve eredetileg rövidítésből származik, és hogy három anyanyelve van, vagy azt, hogy a sültkrumpli nekik köszönhető.

Belgiumról az embernek első sorban a sör, a frikandel, és a népszerű étteremlánc, a BelFrit jut eszébe. Ez a fajta gasztronómiai ismeret természetesen nem rossz, viszont sokkal több érdekesség is kapcsolódik az országhoz, mint az sokan tudni vélik.

Belgium eredeti neve, „Kingdom of Belgium” azaz Belga Királyság. Jelenkori megnevezése viszont a rómaiakig nyúlik vissza, ők nevezték először lerövidített formában Belgiumnak az országot.

Az országban egyébként három, nyelv szerint elszeparálódott terület van, ezek a holland nyelvű északi Flamand Régió, a francia nyelvű Vallónia és a déli és a brüsszeli régió. Belgium területe az 5. legkisebb az EU-ban a maga 30.528 négyzetkilométerével, aminél csak Málta, Luxemburg, Ciprus és Szlovénia kisebb. Viszont a válások száma itt a legmagasabb a nyugati ország közül. A házasságok 2/3-a válással végződik.

A fizetések aránya sem az igazi, ugyanis egy 2012-es felmérés szerint ugyanazért a munkáért a női alkalmazottak 8.6%-kal kevesebbet kaptak, mint a férfiak, illetve az EU-n belül itt található a legkevesebb vezető beosztású nő. A munkanélküliségi ráta 7,4%-os. A belga lakosság magasan iskolázott, és komoly figyelmet fordítanak a gyermekek taníttatására, védelmére. Egyébként a belga lakosság a legjómódúabbak közt is az első.

+1 érdekesség: Belgium a 2002 és 2003-mas években legalizálta az eutanáziát és a homoszexuálisok közötti házasságot.


(A kép forrása: http://good-wallpapers.com/)