Jump to content

Misztikus, elhagyatott plázák az USA-ban

2015. 06. 11. 16:00

Az élet utat tör magának. Nagyjából ezzel lehetne jellemezni az üres plázák nyújtotta látványt, ami kicsit szürreális, kicsit bizsergető, kicsit filmbeli zombi támadás tökéletes helyszíne. Íme a top 9 üresen álló, egykori pláza.

A plázák nyüzsgő zsibongó terek, tele színes emberforgataggal, szakadatlanul szóló zenével, unatkozó kisboltos eladókkal, vakítóan tisztára felmosott padlóval, legalábbis a megszokott esetben. De mi van akkor, ha egyszerűen süllyesztőbe kerül a hely? Kicsit olyanná válik, mint a csernobili körzet 20 évvel a robbanás után.

Rolling Acres – Akron, Ohio (1975 – 2008).
A ’75-ben megnyíló pláza Akron város virágzását élte át. Mi sem bizonyította ezt jobban, minthogy a bevásárlóközpont üres üzlethelyei hamar elkeltek. 140 vállalkozás, mozi, üzletláncok, éttermek működtek az épületben. Aztán, mint minden, ez is pénzügyi válságba került. 1990-tól az üzletek egyre másra zártak be, egészen addig, míg 2008-ban a pláza is lehúzta a rolót. Végleg. Azóta üresen áll, de nagyon ideális lenne katasztrófa film forgatási helyszínnek.

Randall Park – North Randall, Ohio (1976 – 2009)

Nyitásakor nemzetközi hírre tett szert, ugyanis akkor, ez volt a világ legnagyobb alapterületű plázája. 5000 főnek biztosított nap, mint nap munkát, és a gazdasági élet fő résztvevőjévé nőtte ki magát, egészen 2002-ig. A Randall Park vesztét egy szerencsétlen történés okozta, amikor egy biztonsági őr, halálos sérülést okozott egy bolti tolvajnak. A pláza népszerűsége az incidens után annyira megcsappant, hogy rá 7 évre végleg bezárt.

Dixie Square – Harvey, Illinois (1966 – 1978)

A The Dixie Square megnyitását követő két évben a pláza hatalmas gazdasági sikereket tudhatott magáénak. Az üzletek száma megduplázódott, és számos nagy üzletlánc vásárolt boltot a bevásárlóközpontban. De a fellendülés tiszavirág életű volt. A gyorsan növekvő bűnözési ráta lassú halálba döntötte a nagyreményű plázát, amit végül 2002-ben le is bontottak. Időközben azért a Blues Brothers néhány jelenetét felvették a bezárt Dixie Square-ben.

Több képért ide katt!

(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)