Jump to content

Tiltólistás amerikai ételek II.rész

2015. 06. 17. 12:30

Információszerzés gyanánt, érdekes lehet áttekinteni a lista másik felét is, hogy mi minden egészségtelen, és kétes eredetű ételt sóznának az európaiak nyakára, ha nem lennének felügyelő szervezetek, és tiltólisták. Az előbbiek hiányában akár fogyasztható volna némi égésgátló, ractopamin gyógyszermaradvány, és társai.

A tegnapi lista folytatása következik. Íme a többi tiltólistás termék:

1.) Arzén tartamú hús. Az arzén alapú gyógyszerek, állati tápba való keverése engedélyezett az USA-ban. Az arzén hatására az állatok gyorsabban nőnek és a húsuk rózsaszínesebbé válik, ami „friss” kinézetet kölcsönöz annak. A probléma ezzel annyi, hogy az arzén tartalmú trágya szennyezi a talajt, és egy kiadós eső során belemosódhat a talajvízbe, ami további problémákhoz vezet, hiszen az arzénnal szennyezett földbe ültetett zöldségek, növények magas arzéntartalommal fognak rendelkezni, a szer pedig káros az emberi szervezetre. Az arzéntartalmú húsok tiltottak az EU területén.

2.) Kálium Bromát tartalmú péksüti. Minden esetben, amikor az ember falatozik az étteremben felszolgált burgerből, hot dogból vagy épp kenyérből, bőségesen magához vesz a kémiai vegyületből is, ugyanis az, a lisztgyártás fő összetevőjét képezi. A tömeges fogyasztásra szánt termékek mindegyike tartalmazza az anyagot, így csak akkor válik elkerülhetővé bevitele, ha odafigyel arra az ember, mit eszik, és mit tartalmaz az a péksütemény, amit megvenne. Az EU területén, Kanadában, és Kínában tiltott, mert káros hatást gyakorolt a vesére és az idegrendszerre.

3.) Olean és olestra. A Procter & Gamble által készített termékek, kalória- és koleszterinmentes zsírhelyettesítők, amelyeket zsírmentes chipsekben és sültkumplikban lehet elsődlegesen megtalálni. Az hamis zsír hatását patkányokon tesztelték. Az eredmények szerint károsította beleiket a szer, hasmenést, görcsöt, puffadást okozott. Hol van tiltva? Angliában és Kanadában.

4.) A BHA és BHT tartalmú ételek. A BHA-t (butil-hidroxianizolt) és BHT-t (butil-hidroxi-toluol) elsősorban tartósítószerként használják, ám fellelhető müzliben, gabonapehelyben, rágóban, margarinban, húsban, sörben, és kiszáradt krumpliban. A BHA köztudottan rákkeltő anyag, így kerülendő a fogyasztása. Hol tiltott? Az EU bizonyos részein, Japánban, illetve Angliában a csecsemőételek nem tartalmazhatnak BHA-t.

5.) Tej és tejipari termékek, melyek kapcsolatba hozhatók rBGH-val. A Recombinant bovine growth hormone (rBGH) magyarul nagyjából: Rekombináns szarvasmarha növekedési hormon, a legnagyobb számban alkalmazott és keresett szarvasmarha „gyógyszer” Amerikában. A hormont a tehenekbe injekciózzák, a tejtermelés fokozása érdekében. A kezelésnek alávetett állatoktól származó tejtermékek, azonban 30 országban tiltólistán szerepelnek, ugyanis az rBGH mellrákot okozhat, bélbetegséget, és prosztata problémákhoz vezethet. Hol tiltott? Ausztráliában, Új-Zélandon, az EU térségében, Izraelben és Kanadában.