Jump to content

Pamukkale, és a lélegzetelállító teraszos termálfürdői

2015. 06. 29. 12:30

Nem gyakran látni ehhez hasonló természetes képződményeket. Az élményt növeli, hogy nem csak gyönyörködhetünk bennük, hanem ki is próbálhatjuk, milyen egy több ezer éves termálmedencében ücsörögni, és közben nézni a lábunk alatt elterülő várost.

A török város, Pamukkale, méltán híres termálvizeiről, meleg forrásairól, és édesvízi képződményeiről. 1988 óta a Világörökség része, és gyakorlatilag igazi turistaparadicsom. Emberek százai özönlenek nap, mint nap a városba, hogy megmártózzanak a több ezer éves, természetes képződményekben található termálvizekben.

A terület köré fél tucat hotel épült, ám hogy megőrizzék az eredeti állapotokat, számos furcsának tűnő intézkedést bevezettek. Első sorban lebontották a teraszokra veszélyt jelentő hoteleket, a többit pedig arra kényszerítették, hogy - a víz védelme érdekében - saját medencét építsenek, és abba vezessék bele limitált mennységben a termálvizet. A teraszokban és medencékben egyaránt meghatározott számú ember tartózkodhat, cipő nélkül. Bár kinek jutna eszébe cipővel belemenni? Mindenesetre ezek a kikötések vannak életben a Világörökségi terület körül.

A termálvizek és meleg források hőjét a város a még mindig aktív vulkánnak köszönheti, mely szintén nagy turista népszerűségnek örvend.


(A kép forrása: http://all-that-is-interesting.com/)