Jump to content

A világ legnagyobb cirkuszi társulata

2015. 07. 04. 16:00

A Ringling Bros. and Barnum & Bailey neve a laikusok számára nem árul el sokat, pedig ez a társulat a cirkuszvilág alfája és ómegája. Izgalmas, és nagy történelmet tudhat magának az 1897-ben alapított vándorcirkusz, ami a mai napig járja a világot.

Az 1900-as évekhez közeledve a legnagyobb cirkuszi társulatnak kikiáltott Barnum & Bailey, 1919 márciusában összeolvadt a Ringling Brossal, ami eredményeképp a mai napig nincsen nagyobb és népesebb társulat szerte a világon. Csak a miheztartás végett, húsz évvel az egyesülés előtt 25 elefánt, 135 ló, 1100 egyéb állat, 1250 artista és 180 vasúti kocsi állt a Barnum & Bailey tulajdonában.

Az összeolvadt Ringling Bros. and Barnum & Bailey rengeteget turnézott - és turnézik – Európában is, ám állandó előadásaikat Bostonban lehetett megnézni, ahova egy komplett cirkuszvárost húztak fel. A területen a hatalmas ló futtató mellett több gigantikus sátor és számtalan kisebb helyezkedett el. A kor emberének izgalmi küszöb ingerlésére a sátrakban különféle produkciók, pl.: freak-showk (szörny- és torzszülött kiállítások), illuzionisták, különböző tematikus múzeumok kaptak helyet. A látogatók a kornak megfelelő, sőt azon túlívelő mutatványok mellett, talán mégis a freak show „szereplőit” nézték a legnagyobb ámulattal, ami valamelyest érthető, mert a háromlábú embertől a rákolló kézzel született emberekig mindent „begyűjtöttek”.

Az idő előrehaladtával azonban az emberek mutogatása többé nem volt helyénvaló. Helyettük több állatos produkció került a műsorszámba. Ám a 2010-es évektől kezdve a cirkusz az amerikai, vadállatokra vonatkozó törvény miatt többször is bíróság elé került. 2011-ben egy oroszlán megölésével hozták őket kapcsolatba, később pedig az ASPCA, PETA állatvédő szervezetek támadták a társulatot az egzotikus és védett állatok tartása miatt. Aggodalmuk főként az Ázsiai Elefántok miatt volt nagy. Több éves huzavona után a társulat igazgatói úgy döntöttek, hogy 2018- után az elefántokat átadják a floridai Center for Elephant Conservationnak.


(A kép forrása: vintageadbrowser.com)