Jump to content

Így nézne ki a jövő repülőtere

2015. 07. 15. 16:00

A londoni egyetem építészmérnöki karán végzős Alex Sutton, olyan utópisztikus repülőtér tervvel állt elő vizsgafeladatára, amire az egész világ felfigyelt.

A futurisztikus tervezet helyszínéül a leendő építész Stockholmot választotta. A projekt elsődleges célja a légi és városi közlekedés összekötése volt, illetve az egyre növekvő légi keresletet gyors, és egyszerű kielégítése.

A tervező ezek teljesítését háztetőkre és autópályák fölé telepített kifutópályákkal kivitelezné. Az eddigi szokványos koncepciót - a város szélére helyezett repterekét – teljes mértékben felülírná, és a város szívében helyezné el a repteret. Ezzel a megoldással egyszerűbben megközelíthetővé tenné a repülőtereket, és a mindennapi élet részévé, hiszen a házak között futó autópályák tetejére emelet kifutók mellett ugyan úgy irodák, lakóházak épülhetnének.

Alex Sutton a le- és felszállással járó zajterhelést úgy oldaná meg, hogy a gépek csak a felszállás pillanatában és a leszállást követően kapcsolnák be a motort. Míg a kifutón elérik a „kilövésre” alkalmas pontot, tehát azt, ahol már nem számít van-e zaj vagy sem, addig a hajtóművek kikapcsolt állapotban lennének. A gép mozgását vontatókötelekkel, mozgó pályákkal oldaná meg (leegyszerűsítve visegrádi bob pályán alkalmazott, bob vontatást kell elképzelni).

A látványterv a nevében ígérteket teljesíti, valóban pazar, viszont, hogy tényleg képes lenne-e forradalmasítani a légi közlekedést, az még a jövő kérdése.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: dailymail.co.uk)