Jump to content

Európa szélenergia termelésének összessége 2013-ban

2015. 07. 29. 16:00

A megújuló energiaforrás kiaknázásának atyja Németország, az átlagos energiaigény közel negyedét képesek zöldenergiával biztosítani, és végre egy statisztika, aminek nem mi kullogunk a végén.

A tavalyelőtti évre vonatkozó felmérés azt mutatja be, hogy mely országok képesek a lehető legtöbbet hasznosítani a szélenergiából. Az abszolút „győztes” az imént is említett Németország lett, ami 33 730 MW névleges energiateljesítményű szélturbinát tudhat magáénak. A sorban következő a 10 000 MW-tal lemaradó Spanyolország, ami szintén híres arról, hogy éllovasa a zöldipar pártolásának (lsd.: El Hierro önfenntartó szigete), majd őket követi Nagy-Britannia, Olaszország, és 14 országgal később Magyarország, ahol a 329 MW-os névleges energiateljesítményű szélturbina működik jelenleg. Kishazánkat Horvátország, Észtország, Litvánia, Csehország, Luxemburtg, stb. követi a sorban.

A listavezetőkhöz képest nevetségesen kevésnek tűnhet a szélturbináink energiatermelése, de szem előtt kell tartani azt is, hogy pl.: a Német területek e téren sokkal előnyösebb környezeti pozícióban vannak. Nálunk, a Nap fotovoltaikus energiáját lehetne maximálisan kiaknázni, melyre már megszületett az első kísérlet is, az októberben üzembe helyezendő Mátrai Naperőmű képében.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: energyandpolicy.org)