Jump to content

Az Aranyművesek utcája

2015. 09. 15. 12:30

Prága történelmi városa, maga a megelevenedett múlt. Az apró házak előtt futó macskaköves utcák, az eredeti állapotban hagyott terek tovaszállt korokat idéznek. A prágai Aranyművesek utcája pedig valóságos időutazásra invitálja az embert.

Az alkimisták utcájának is nevezett - a világ csodái között számon tartott - utcácska Hradzsin falai és a régi várgrófi főhivatal között húzódik, és teljes egészében megőrizte az évszázadokat átívelő látképét.

A falak, az ablakok, a falfestés, a szűk, kanyargós macskaköves utcák valóságos történelmi mámorba repítik az arra fogékony turistát.

Az utca és az apró házikók gazdag történelmet tudhatnak magukénak. A XVI. században II. Habsburg Rudolf idején családja, és várőrség lakta, később pedig az aranyművesség központjává vált. Egy városi mendemonda szerint a király megbízására mesterséges aranyat és az élet elixírjét próbálták itt előállítani. Neve valószínűleg innen ered.

Az utca persze nem csak emiatt nevezetes. A végén 1496 óta áll a Daliborka börtön, ami első foglyáról kapta nevét, akiről később a cseh Bedřich Smetana Dalibor címen operát írt. De nem csak a hősies Daliborka fordult meg az Aranyművesek utcájában, hanem Franz Kafka is. 1916 novembere és 1917 márciusa között a 22. számú házban lakott, és az itt írt novellák A vidéki orvos című kötetben jelentek meg.

Az Aranyművesek utcájától (Zlatá ulička) nem messze a cseh királyok állandó székhelye a Moldva-parti Várban, a Hradzsinban (Hradčany) volt. A Vár régi szárnyában található a híres Ulászló-terem és a tükörterem, amelyhez hasonló csak Versailles-ban található, így aki ellátogat az Aranyművesek utcájába az pillanatok alatt, a történelmi Moldva-parti Várba is feljuthat.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk Facebook oldalát!
(Kép: strollon.co.uk)